NRK Meny
Normal

50.000 fanger savnet i Libya

Flere enn 10.000 personer som ble holdt fanget under Muammar al-Gaddafis regime, har blitt løslatt etter at opprørerne tok kontroll over Tripoli. Fremdeles er 50.000 savnet.

Fanger settes fri av opprørere

Et stillbilde fra en video postet på sosiale medier viser opprørere som setter fanger fri i Abu Slim-fengselet i Tripoli.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Men fremdeles er nesten 50.000 fanger savnet, opplyser Ahmed Omar Bani, som er talsmann for opprørerne, til nyhetsbyrået AFP.

– Antall arresterte personer den siste måneden er antatt å være mellom 57.000 og 60.000, sier Bani, som legger til at mellom 10.000 og 11.000 innsatte er satt fri.

– Men hvor er de andre, spør han.

Frykter fangene er drept

Bani er dypt bekymret for de savnede fangene, og setter dem i sammenheng med massegravene som er oppdaget ved Gaddafis bygninger den siste tida, deriblant fengselet i Abu Slim.

Abus Slim har vært åsted for harde kamper mellom Gaddafi-vennlige soldater og opprørssoldater de siste dagene.

– Det vil være katastrofalt hvis det viser seg at fangene er drept, svarer Bani på spørsmål om han trodde de savnede fangene kan ha blitt drept.

Opprørerne håper nå å finne informasjon som kan lede dem til de savnede fangene.

– Vi har navn på personer som vet hva som hendte i fengslene i Tripoli, og disse personene blir nå spurt ut av vår frigjøringsstyrke, sier han til AFP.

Løslatt fange i Libya

En løslatt fange blir tatt imot av sine nærmeste da han ankommer Benghazi.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Ber vitner melde seg

Han ber samtidig alle som har informasjon om fangene, om å ta kontakt.

– Ellers vil de bli betraktet som medvirkende til disse forbrytelsene, advarer han.

– Det er på høy tid at de som hevder de har vært for redde til å snakke, kommer fram og forklarer seg om forbrytelsene som er begått, sier Bani.

I løpet av den siste uka har opprørerne fått kontroll på nesten hele Tripoli. Nå arbeider de med å reise hovedstaden igjen. Matlagrene er nesten tomme, og på grunn av ustabil elektrisitet, sliter de med å få tak i rent vann fra brønnene.

Også ved sykehusene er situasjonen kritisk. Det trengs flere leger og sykepleiere for å få behandlet alle som trenger i hjelp, i tillegg er det dårlig med medisiner og annet medisinsk utstyr.

Kamper vest i landet

Opprørerne fortsatte kampene mot Gaddafis styrker søndag. De kjemper nå om et område som ligger vest i landet.

Opprørssoldater AFP har snakket med, forteller at de ble overrasket over et bakholdsangrep i byen Ragdalin, sørvest for Zuwara.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt