NRK Meny
Normal

400 omkom i jordskjelv i Kina

Minst 400 mennesker har mistet livet i et kraftig jordskjelv som har rammet den avsidesliggende provinsen Qinghai i det nordvestlige Kina.

Video Jordskjelv Kina

Kinesisk TV har sendt ut bilder fra det jordskjelvrammede området i Qinghai-provinsen.

Jordskjelv i Kina

Et mobilbilde viser ruinene av hus som ble ødelagt i jordskjelvet i Qinghai-provinsen i Kina onsdag.

Foto: Zhang Hongshuan / AP
Jordskjelv i Kina

Redningsmannskaper forsøker gjenoppliving av en person som ble skadet i skjelvet.

Foto: CCTV / AFP

Nyhetsbyråene Xinhua og AFP melder at minst 400 personer har mistet livet og at mange mennesker ligger begravet i ruinene av sammenraste mursteinshus i byen Yushu i nærheten av episenteret.

Minst 10.000 personer skal være skadet.

– De skadde ligger over alt i gatene, og mange blør fra skader i hodet, sier en lokal tjenestemann til det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Skjelvet som hadde en styrke på 6,9, inntraff litt før klokka 8 onsdag morgen lokal tid og hadde sitt episenter 380 kilometer sørøst for byen Golmud. Kinesiske myndigheter melder om en styrke på 7,1.

Kraftige etterskjelv

– Soldater er sendt til området for å redde folk som er begravet i sammenraste hus, sier den lokale tjenestemannen Huang Limin til Xinhua.

Ifølge en annen tjenestemann har så mye som 85 prosent av bygningene i byen Jiegu nær episenteret kollapset.

I løpet av en halvtime etter skjelvet var det tre kraftig etterskjelv som målte 5,3, 5,2 og 5,8 ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey.

Det nasjonale jordskjelvsenteret i Beijing venter flere kraftige etterskjelv i de kommende dagene.

Vanskelig redningsarbeid

Mange mennesker er trolig uten tak over hodet i temperaturer rundt null i Yushu og i fjellandsbyer enda lenger oppe i fjellene.

Svært mange av de lave bolighusene som er bygd av porøs murstein, har falt sammen, mens høyere bygninger er blitt stående, om enn med sprekker i fasaden.

I tillegg er veier ødelagt eller blokkert av skred og telekommunikasjonene er brutt i deler av området, noe som gjør det vanskelig å få fraktet nødhjelp fram til jordskjelvområdene.

Rundt 700 soldater er sendt for å lete etter overlevende, og ytterligere 5000 redningsarbeidere skal utplasseres, ifølge lokale myndigheter i Qinghai.

Myndighetene skal også være i ferd med å sende nødhjelpsforsyningger bestående av 5000 telt, 50.000 bomullsjakker og 50.000 tepper til regionen, ifølge Xinhua.

Rydder for hånd

Folk fra det lokale veivesenet var kort etter skjelvet i full gang med å grave ut kolleger som er sperret inne i et hus som raste sammen.

I tillegg er deler av en yrkesskole rast sammen, med flere studenter fanget under ruinene.

– Vi må hovedsakelig basere oss på å rydde unna ruinene for hånd, siden vi ikke har store nok gravemaskiner, sier en paramilitær polititjenestemann som deltar i redningsarbeidet.

– Vi har ikke noe medisinsk utstyr heller, legger han til, ifølge AFP.

Tynt befolket

Området der jordskjelvet fant sted, er et tynt befolket høyplatå som ligger langs Tibets nordgrense. Alt i alt bor det 80.000 mennesker i kommunen.

Det rammes med jevne mellomrom av skjelv, men det er sjelden folk mister livet siden så få mennesker bor der. I naboprovinsen Sichuan mistet 87.000 mennesker livet i et massivt jordskjelv i mai 2008.

Området sør for episenteret er hjemsted for småbønder og gjetere og for tibetanske klostre, mens områdene mot nord er golde og tørre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt