14 branner på asylmottak i Sverige

Et asylmottak i Munkedal i Sørvest-Sverige brant i morgentimene tirsdag. Politiet etterforsker det som en mulig mordbrann.

Brann på Munkedal asylmottak i Sverige

BRANN PÅ ROSENKULLENS ASYLMOTTAK: Brannen herjet på en sidebygning og de 14 personene som ble evakuert ble tatt hånd om i asylmottakets hovedbygning.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Nødetatene fikk melding om brannen like etter 04.00 tirsdag morgen. 55 personer bor i mottaket og 15 personer ble evakuert, skriver Expressen.

– Dette har ikke startet på en naturlig måte, sier Anki Larsson fra politiet i Västra Götaland.

Det er ingen informasjon om hva som kan ha startet brannen, som forårsaket omfattende skader på en sidebygning.

– Da vi kom til stedet var det flammer gjennom taket på boligen. Vi prøvde å redde deler av bygningen, sier Lars Bjurström, innsatsleder fra brannvesenet, til SVT Nyheter.

Nødetatene har sammen med politiet i løpet av morgenen jobbet med å kartlegge hvor mange som bodde i mottaket.

– Alle var ute da vi ankom. Vi har gjort noen søk for sikkerhets skyld, fordi det er litt kaotisk, sier Bjurström.

Ifølge nødetatene er det for tidlig å si noe om hvordan brannen startet. Men nå er brannen under kontroll og det er ingen spredningsfare.

Mulig mordbrann

Politiet mistenker at brannen er påtent og etterforsker saken som en mulig mordbrann.

– Vi har begynt en etterforskning om mulig mordbrann. Området er sperret av i påvente av tekniske undersøkelser, sier Mikael Claesson fra politiet i Västra Götaland.

Så langt i år har 14 asylmottak i Sverige blitt skadet av brann, og i mange tilfeller det er mistanke om at brannene var påtent.

Ulrika Årehed Kågström

RØDE KORS ER OPPRØRT: – Hver brann er en brann for mye, sier generalsekretær Ulrika Årehed Kågström.

Foto: Magnus Bergström / Röda Korset

Røde Kors Sverige reagerer på rekken med hendelser.

– Hver brann er en brann for mye. Ettersom politiets etterforskning pågår vi ikke vet hva som ligger bak, men flyktninger har rett til en medmenneskelig mottakelse. Dette er mennesker som har flyktet fra krigens farer og har et stort behov for trygghet, sier generalsekretær Ulrika Årehed Kågström til NRK.

Bråk i timene før brannen

Asylmottaket skjerpet sikkerheten i går kveld etter en konflikt mellom flere personer. Konflikten startet da en ny gruppe asylsøkere ankom, sier mottakets leder Michael Hoppe.

– Vi har veldig mange som kommer nå, og det blir større press, sier Hoppe til Expressen.

Politiets ansvar

Det svenske Utlendingsdirektoratet, Migrationsverket samarbeider med politiet i saken, men mener at sikkerheten rundt asylmottak er politiets ansvar.

– Denne type regelrette angrep er strengt tatt en sak for politiet, sier Migrationsverkets pressesjef Fredrik Bengtsson til det svenske nyhetsbyrået TT.

I Umeå kommune åpnes det om kort tid to nye mottak på hemmelige steder for å unngå nye ildspåsettelser. Ifølge Bengtsson er dette ingen god løsning.

– Det er ikke slik at våre asylmottak går ubemerket hen. Beliggenheten til våre mottak spres ganske raskt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt