Hopp til innhold

- Våpenhvile på Gazastripen

Israel og den væpnede palestinske gruppen Islamsk hellig krig bekrefter at det nå er enighet om en våpenhvile på Gazastripen.

Røyk stiger fra raketter som er sendt opp av militante palestinere på Gazastripen mot Israel

Røyk stiger fra raketter som er sendt opp av militante palestinere på Gazastripen mot Israel.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Det er egypterne som har meglet mellom partene. Begge sider i konflikten er gått med på å stanse kamphandlingene, sier en egyptiske tjenestemannen ifølge nyhetsbyrået Reuters. Israel er samtidig gått med på å «stanse likvideringene» av palestinere, opplyser han.

Partene har kommet til en enighet etter de siste dagers voldsomme hendelser i området. Våpenhvileavtalen trådte ifølge kilden tre i kraft klokka 1 lokal tid natt til tirsdag.

– Partene er enig om å avslutte de pågående operasjonene, sier de egyptiske meglerne til Reuters natt til tirsdag.

Partene selv var først tause om avtalen, men tirsdag morgen bekreftet både Israel og Islamsk hellig krig at en enighet om våpenhvile var på plass.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Angrep på Gazastripa

Flere titalls mennesker er drept etter israelske flyangrep mot Gazastripen.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Spent situasjon

Israel har det siste døgnet gjennomført en rekke nye luftangrep mot Gazastripa. Minst fire palestinere er drept, i tillegg skal nærmere 40 ha blitt såra, ifølge palestinske kilder.

Siden fredag er minst 25 personer drept i israelske luftangrep mot Gazastripen.

Samtidig har væpnede palestinere sendt rundt 200 raketter mot Israel. Minst fire personer har blitt såret i rakettangrepene.

Den arabiske liga fordømte det de omtaler som en «massakre» på Gazastripa. Også vår egen utenriksminister Jonas Gahr Minst fire drept i israelske angrep .

En talsmann for Hamas, som har makten på Gazastripen, sa mandag at en våpenhvileavtale trolig var rett rundt hjørnet.

Ifølge Dag Henrik Tuastad, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, er det vanlig at en overenskomst etter hvert kommer mellom Hamas og Israel.

Ond sirkel

Israels nye angrepsbølge er svar på at militante palestinske grupper har trappet kraftig opp rakettangrep mot det sørlige Israel. IDF sier at rakettene blir avfyrt fra tettbefolkede områder, og at sivile brukes som menneskelige skjold.

Flere israelske angrep fører imidlertid til at palestinerne skyter enda flere raketter over grensen.

– Det blir en ond spiral, sier Dag Henrik Tuastad.

– Når raketter treffer israelske byer i sør, så er situasjonen dramatisk for Israel. Opinionen krever handling, og da kan ikke en Likud-regjering som er valgt på økt sikkerhet, la være å reagere, sier Midtøsten-forskeren til NTB.

Palestinerne som skyter raketter mot Israel tilhører ikke Hamas, men i stor grad andre væpnede grupper utenfor Hamas' kontroll. Israel ønsker ikke direkte konfrontasjon med Hamas, men vil ramme disse små ekstreme gruppene, forklarer Midtøsten-eksperten.

Al-Qaida-tilknytning

Men den kaotiske situasjonen som har oppstått på Sinaihalvøya etter revolusjonen i Egypt, spiller en vel så viktig rolle for den betente situasjonen på Gazastripen nå, påpeker Tuastad.

– Israel mener palestinere fra Gaza har alliert seg med militante egyptiske grupper som har tilknytning til al-Qaida, forklarer Tuastad.

Han vil ikke slå fast at Israel har rett i sine påstander, men peker likevel på det faktum at mange av dem som er blitt drept både i helgens angrepsbølge og i tidligere angrep, har vært egyptiske medlemmer av den militante palestinske gruppen Folkets motstandskomiteer (PRC).

Lederen for PRC, Zohair al-Qaisi, ble drept fredag, og det var denne hendelsen som utløste den siste voldsspiralen, melder nyhetsbyrået AFP.
Ifølge Israel var Qaisi blant dem som planla, finansierte og beordret et dødelig angrep mot Sør-Israel fra Sinaihalvøya i Egypt i august i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt