Minst fire drept i israelske angrep

Minst fire mennesker er drept i nye israelske luftangrep mot Gazastripa i dag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordrer partene til å avstå fra vold.

Angrep på Gazastripa

Ei såra palestinsk kvinne blir frakta til sykehus etter et luftangrepene på Gazastripa mandag morgen.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Israel har siste døgnet gjennomført en rekke nye luftangrep mot Gazastripa. Minst fire palestinere er drept, i tillegg skal nærmere 40 ha blitt såra, ifølge palestinske kilder.

Siden fredag er minst 25 personer drept i israelske luftangrep mot Gazastripen. Samtidig er det skutt over 200 raketter fra Gazastripen mot det sørlige Israel.

Støre Kairo

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer angrepene mot Gaza. (arkivfoto)

Foto: Bondevik, Andreas / SCANPIX

– Hendelsene er tragiske for dem som er rammet. Det er viktig å stanse voldsbruken og hindre ytterligere tap av menneskeliv, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag ettermiddag.

Blant de drepte er en palestinsk tenåring, som befant seg nord på Gazastripa, opplyste helsearbeidere mandag morgen. I tillegg ble 65-årig mann og hans 30 år gamle datter ble drept i flyktningleiren Jabalya, ifølge palestinske helsearbeidere.

En Hamas-talsmann sier det er sannsynlig med en våpenhvile mellom Israel og de palestinske gruppene på Gazastripen, men at tidspunktet avhenger av Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

Flere angrep i natt

Tidligere mandag ble det meldt om til sammen sju luftangrep i løpet av natt til mandag. Angrepene ramma de østlige delene av Gaza by, samt Beit Lahiya og Khan Yunis.

Den ene palestineren som ble drept, befant seg i Khan Yunis, som ligger sentralt på Gazastripen. Den andre befant seg sør for Khan Yunis. Øyenvitner sier at begge angrepene var retta mot medlemmer av den militante gruppa Islamsk Hellig krig.

I Jabaliya, som ligger nord på Gazaastripa, skal Israel ha avfyrt en rakett fra enten et helikopter eller et F16-kampfly. Ifølge palestinske kilder skal raketten skal ha truffet et hus, og om lag 20 personer ble såret, deriblant kvinner og barn.

Det er uklart om den drepte tenåringen befant seg i samme hus. Flere nabohus fikk store ødeleggelser i forbindelse med angrepet.

20 drept på tre dager

I løpet av de siste tre dagene er altså minst 25 palestinere drept i israelske luftangrep. Det er den største oppblussinga i konflikten på tre år.

Søndag ble tre palestinere, deriblant en tolv år gammel gutt, drept i to angrep. Gutten ble drept da israelske kampfly bomba mål nord på Gazastripa.

Angrepene er ifølge den israelske hæren et svar på at militante palestinere har skutt mer enn 100 raketter mot Israel.

Saken fortsetter under videoen

Video Flere skadd etter nye luftangrep mot Gazastripa

SKADDE: Helsepersonell hjelper to skadde barn ut fra en ambulanse på Gazastripen, på vei inn til et sykehus.

Raketter mot Israel

Samtidig har væpnede palestinere sendt rundt 200 raketter mot Israel de siste dagene. Minst fire personer ble såret i rakettangrepene.

Den arabiske liga fordømmer det de omtaler som en «massakre» på Gazastripa, men verken israelerne eller palestinerne har gitt uttrykk for at de akter å gi seg.

– Denne runden på Stripa er langt fra over, sa den israelske forsvarsministeren Ehud Barak til journalister under et besøk i Sør-Israel, der om lag en halv million israelere hadde fått beskjed om å holde seg innendørs og å holde bomberom åpne.

SISTE NYTT

Siste nytt