Hopp til innhold

- Så rik at han ikke bestikkes

Russlands president Dmitri Medvedev har utnevnt guvernør for «problembarnet» Nord-Kaukasus; En forretningsmann som er så rik at han er uinteressert i bestikkelser.

Russlands president Dmitri Medvedev og guvernøren i Nord-Kaukasus Alexander Khloponin
Foto: Kremlin Pool / Scanpix/AFP

Moskva: Morten Ruud
Foto: NRK

Det problematiske området i Nord-Kaukasus er blitt et eget føderalt distrikt - i håp om at det kan styrke den russiske sentrale kontrollen i områder der lovløsheten, sterke lokale ledere og islamske ekstremister hersker.

Den russiske presidenten utnevnte den nåværende guvernøren i det sibirske fylket Krasnojarsk som guvernør for det nye distriktet.

Det i seg selv er ikke så oppsiktsvekkende, derimot er begrunnelsen relativt uvanlig.

Han er så rik at ledelsen i Kreml mener han ikke vil være interessert i bestikkelser.

Klok, rik og fremmed

Aleksander Khloponin er tidligere framgangsrik forretningsmann, blant annet har han vært leder for storkonsernet NordilskNikel. I Sibir har han vært guvernør i to fylker - begge med suksess.

- Han er klok, rik og fremmed, skriver avsien Vedomosti om den nye sterke mann i Kaukasus.

Ny guvernør i Nord-Kaukasus

Aleksander Khloponin

Foto: Eduard Korniyenko / Scanpix/Reuters

For Khloponin har ingen forbindelser til Kaukasus. Han har dermed ingen tidligere bindinger til noen klaner eller familier som dominerer regionen, og er dermed ingen part i noen av de stadig pågående blodige konfliktene.

Distriktet Khloponin skal lede med presidentens og regjeringens fullmakter er et stort og sammensatt distrikt med over 30 forskjellige språk og kulturer. Og med flere problembarn innenfor de nye grensene.

Vil ta ham imot

Tsjetsjenias sterke mann Ramzan Kadyrov sier han er ovebevist at den nye lederen for alle de russiske føderative områdene i Nord-Kaukasus kommer til å lære regionen å kjenne - og at det vil være til fordel for regionen.

Ingusjetia president Yunus-Bek Yevkurov sier den nye lederen representerer noe nytt, og har et friskt syn på sakene.

Det kan han trenge.

I fjor økte antallet mord på offentlige tjenestemenn kraftig i området, det samme med annen kriminalitet.

Antallet drap og bortføringer bare i republikken Dagestan ble i fjor doblet - og er nå på nivå med de mest kaotiske periodene på 1990-tallet. 193 mordforsøk på politi og dommere ble utført i fjor. 55 av dem lyktes. 193 militante islamister er drept. 51 sivile som havnet i skuddlinjen mellom myndighetene og opprørerne er også drept. 22 er kidnappet.

I Tsjetsjenia bestemte russiske myndigheter på slutten av 2009 å gjenoppta bruken av bombefly for å ta knekken på opprørerne. Krigen er på ingen måte over og det er denne virkeligheten Khloponin skal rydde opp i.

- Det ville ikke være sant om jeg sa at dette ikke er skremmende, sier han selv.

Han vil prioritere økonomisk utvikling i området. Fattigdommen og håpløsheten blir sett på som den viktigste motoren i utviklingen av voldelig islamsk esktremisme.

Hans egenerklærte lavautoritets holdning til svært autoritære lokale ledere som Ramsan Kadyrov og Yunus-Bek Yevkurov gis ikke mange sjanser.

Kritikerne mener Khloponin ikke vil bli sittende lenge i stillingen. For den overraskende utnevnelsen har midlertidig stanset andre i toppsjiktet i Kaukasus sine ambisjoner om høyere stillinger. Og det er normalt sett et dårlig utgangspunkt å ikke ha de viktigste medhjelperne med på laget.

SISTE NYTT

Siste nytt