- Våpenhvilen er neppe død

– All skyting opphørte, og det ble stille her idet våpenhvilen for Syria trådte i kraft torsdag, rapporterer NRKs Midtøsten-korrespondent fra Tyrkia-Syria-grensen.

Teltleirene for syriske flyktninger på tyrkisk side av grensa

Teltleirene for syriske flyktninger på tyrkisk side av grensa ble stengt for journalister i dag.

Foto: NRK

NRKs Midtøsten-korrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, befinner seg i Tyrkia.

Regnet ikke med full stans

– Her på grensen til Syria er det rolig i formiddag, selv om det er varslet demonstrasjoner også i flyktningleirene her i dag etter fredagsbønnen, sier NRK-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Han tror ikke dagens meldinger om skyting ved grensen betyr at fredsavtalen eller våpenhvilen er død.

– Det viser at våpenhvilen ikke er definitiv, men det var det ikke mange som regnet med heller. Gitt den spente situasjonen, de mange soldatene og våpnene i omløp – og at regjeringshæren ikke har trukket seg tilbake – har mange regnet med at det ville komme sporadiske oppblussinger av kampene, forteller han.

Flyktningleirene stengt

– Og det betyr ikke nødvendigvis at våpenhvilen har kollapset. Det avhenger av hvordan det går utover dagen, og om dette sprer seg til andre deler av landet. Fortsatt virker det som om dette bare har foregått her ved den tyrkiske grensen, sier Falkenberg Mikkelsen.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Foto: NRK

– Men myndighetene i Tyrkia har sperret alle journalister ute fra alle flyktningleirene inntil videre, så vi vet lite om hva som skjer der, forteller han.

Journalistene må søke om tillatelse for å slippe inn, men ingen har fått slik tillatelse ennå.

Han vet ikke hvorfor de ikke slipper inn i leirene, men tror at myndighetene kanskje ønsker å dra ned spenningsnivået litt for å se om våpenhvilen vil holde – å gi Annans plan en sjanse til å virke.

Tyrkisk diplomati

Tyrkiske myndigheter jobber diplomatisk for å sikre fredsavtalen for nabolandet blir overholdt og fullført. I dag møtte statsminister Recep Tayyip Erdogan Saudi-Arabias kong Abdullah i Riyadh for å diskutere Golf-statenes krav om at syrisk milits må bevæpnes, til tross for våpenhvilen.

– Tyrkia anser det som svært viktig å koordinere seg med Saudi-Arabia, vår viktigste samarbeidspartner i regionen, sier Tyrkias ambassadør i Riyadh, Ahmet Muhtar Gun.

– Det er ventet at de to også har satt på dagsordenen å diskutere en plan B, i tilfelle Kofi Annans fredsplan feiler, sier lederen for Golf Researchsenter, Abdel Aziz al-Saqr.

Da er det ventet at våpenleveranser til den syriske militsen kan bli et aktuelt tema igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt