Hopp til innhold

Russland tror opposisjonen kan vinne i Syria

Den russiske viseutenriksministeren Mikhail Bogdanov sier at president Bashar al-Assad er i ferd med å miste kontrollen i Syria, og at opposisjonen kan vinne den pågående borgerkrigen.

Bashar al-Assad og Mikhail Bogdanov

Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov (til høyre) i samtale med president Bashar al-Assad i Damaskus. (Arkivbilde).

Foto: HO / Ap

Den er første gang Russland innrømmer at landets allierte, Bashar al-Assad, ser ut til å tape kampen mot opprørerne.

Les også: «Venner av Syria» anerkjenner syrisk opposisjonsgruppe

Veto i FN

Viseutenriksministeren sier imidlertid ikke noe om hvorvidt dette også betyr at Russland kan forandre sin holdning i FN, der russerne to ganger, sammen med Kina, har lagt ned veto mot å innføre sanksjoner mot regimet.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press tyder uttalelsen på at Russland er i ferd med å posisjonere seg for et mulig maktskifte i Damaskus.

– Vi må se på fakta. Det er en tendens til at regimet mister mer og mer makt over en stadig større del av landet. En seier til opposisjonen kan ikke utelukkes, sier Bogdanov.

– Kampene vil bli hardere

Samtidig gjentar han Russlands oppfordring til partene om å inngå et kompromiss, og sier at det ennå vil ta lang tid for opposisjonen å beseire regimet.

– Kampene vil bli enda hardere, og flere ti tusen, kanskje flere hundre tusen mennesker kan bli drept.

– Dersom dere mener at det er en akseptabel pris for å styrte en president, hva kan vi gjøre? Vi mener selvsagt at en slik pris er totalt uakseptabel, sier Bogdanov.

Han sier også at Russland jobber med planer om å evakuere russiske statsborgere fra Syria dersom det skulle bli nødvendig.

Les også: Syrisk gruppe på USAs terrorliste

Torsdag formiddag ble 16 mennesker drept, sju av dem barn, da en bilbombe eksploderte i byen Qatana, sørvest for hovedstaden Damaskus.

Det opplyser regimet, som legger skylden for angrepet på «terrorister», en vanlig betegnelse på opprørerne.

SISTE NYTT

Siste nytt