Normal

Russland tror opposisjonen kan vinne i Syria

Den russiske viseutenriksministeren Mikhail Bogdanov sier at president Bashar al-Assad er i ferd med å miste kontrollen i Syria, og at opposisjonen kan vinne den pågående borgerkrigen.

Bashar al-Assad og Mikhail Bogdanov

Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov (til høyre) i samtale med president Bashar al-Assad i Damaskus. (Arkivbilde).

Foto: HO / Ap

Den er første gang Russland innrømmer at landets allierte, Bashar al-Assad, ser ut til å tape kampen mot opprørerne.

Les også: «Venner av Syria» anerkjenner syrisk opposisjonsgruppe

Veto i FN

Viseutenriksministeren sier imidlertid ikke noe om hvorvidt dette også betyr at Russland kan forandre sin holdning i FN, der russerne to ganger, sammen med Kina, har lagt ned veto mot å innføre sanksjoner mot regimet.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press tyder uttalelsen på at Russland er i ferd med å posisjonere seg for et mulig maktskifte i Damaskus.

– Vi må se på fakta. Det er en tendens til at regimet mister mer og mer makt over en stadig større del av landet. En seier til opposisjonen kan ikke utelukkes, sier Bogdanov.

– Kampene vil bli hardere

Samtidig gjentar han Russlands oppfordring til partene om å inngå et kompromiss, og sier at det ennå vil ta lang tid for opposisjonen å beseire regimet.

– Kampene vil bli enda hardere, og flere ti tusen, kanskje flere hundre tusen mennesker kan bli drept.

– Dersom dere mener at det er en akseptabel pris for å styrte en president, hva kan vi gjøre? Vi mener selvsagt at en slik pris er totalt uakseptabel, sier Bogdanov.

Han sier også at Russland jobber med planer om å evakuere russiske statsborgere fra Syria dersom det skulle bli nødvendig.

Les også: Syrisk gruppe på USAs terrorliste

Torsdag formiddag ble 16 mennesker drept, sju av dem barn, da en bilbombe eksploderte i byen Qatana, sørvest for hovedstaden Damaskus.

Det opplyser regimet, som legger skylden for angrepet på «terrorister», en vanlig betegnelse på opprørerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt