Hopp til innhold

- Nord-Koreas helsesystem forfaller

Amputasjoner blir gjort uten bedøvelse og legene betales med sigaretter, viser en ny Amnesty-rapport.

Underernærte barn i Nord-Korea

Underernærte, nordkoreanske barn får ikke den hjelpa de trenger på landets sykehus. Disse barna ble behandla på et sykehus i Pyongseong i 2000.

Foto: Norbert Vollertsen / REUTERS

Det nordkoreanske helsesystemet er i ferd med å smuldre opp, ifølge en ny rapport fra Amnesty International.

Rapporten er basert på intervjuer med 40 nordkoreanske helsearbeidere som har flytta ut i landet i løpet av de siste seks åra, samt eksperter som jobber med helseproblemer i Nord-Korea.

Intervjuene tegner et bilde av forfalne sykehus som mangler det meste av medisiner og hjelpemidler, og som sliter med epidemier som kommer av at folket er underernært.

Ligger i skittent sengetøy

Helsearbeiderne beskriver tilstanden på sykehusene som forferdelig. Kanyler blir ikke desinfisert før bruk og sengetøyet pasientene ligger i, blir ikke rengjort ordentelig.

– Nord-Korea har mislyktes i å dekke de meste elementære helsebehovene for folket sitt. Dette gjelder spesielt de som er så fattige at de ikke kan betale for medisinsk hjelp selv, sier Cathrine Baber, som er Amnesty Internationals varadirektør for Asia- og stillehavsområdet.

Tall fra Verdens Helseorganisasjon viser at Nord-Korea bruker minst penger på helse i verden, det vil si under én dollar per person i året.

Mange pasienter har fortalt Amnesty at de selv har vært nødt til å betale for legehjelp helt siden nittitallet, og at legene vanligvis får betalt i form av sigaretter, alkohol eller mat for ordinære legebesøk.

Nordkoreanske myndigheter mener imidlertid at landets helsesystem fungerer bra.

– De holdt meg nede

24 år gamle Hwang er en av hjelpearbeiderne som blir intervjua i rapporten. Han knuste ankelen i et fall for noen år siden, og måtte amputere det ene beinet fra leggen og ned uten bedøvelse.

– Fem medisinske assistenter holdt armer og bein nede for å hindre at jeg bevega meg. Jeg hadde så sterke smerter at jeg skrek og besvimte. Én uke seinere våkna jeg opp i ei sykehusseng, foteller han, ifølge den danske avisa Politiken.

Baber sier at nordkoreanerne er avhengige av å få nødhjelp fra andre land i form av medisin og mat.

– Det er betenkelig at Nord-Korea ikke blir brukt som en politisk fotball av giverlandene, sier hun på organisasjonens hjemmeside.

Nå ber Baber andre land fortsette gi humanitær hjelp til Nord-Korea gjennom FN. Hun mener nødhjelpen må gis utifra folkets behov, og ikke politiske hensyn.

Ny hungersnød

I fjor gikk Unicef ut med tall som viste at nesten halvparten av barna i Nord-Korea ikke vokste som normalt mellom 2003 og 2008. Ni prosent av barna led av store vekttap, mens én firedel var undervektig.

På nittitallet sto Nord-Korea midt i en hungersnød som drepte over én million mennesker.

Nå advarer Amnesty om at det samme kan skje igjen hvis det internasjonale samfunnet ikke griper inn.

SISTE NYTT

Siste nytt