- Korrupsjon spiser en stor del av Russlands økonomi

Den russiske riksrevisoren bekrefter at den russiske økonomien tappes hvert år for store beløp på grunn av korrupsjon.

President Dmitri Medvedev i gravferda til Viktor Tsjernomyrdin

Både president Dmitri Medvedev og statsminister Vladimir Putin (bak) har hevdet at kampen mot korrupsjon er jobb nummer én.

Foto: MIKHAIL METZEL / Afp

– Om ikke en betydelig del, så spiser korrupsjonen opp en vesentlig del av den årlige økonomiske vekst, sier riksrevisor Sergej Stepasjin, som var statsminister i Russland i 1999, før Vladimir Putin.

«Mafiastat»

I Wikileaks dokumentene som ble offentliggjort denne uken kom det frem at den spanske statsadvokaten, José González, har kalt Russland en «mafiastat» i et møte med amerikanske diplomater i Madrid i januar i år.

– Man kan ikke skille mellom virksomheten til regjeringen og organiserte kriminelle grupper, skal Gonzáles ha sagt.

En annen avsløring er at USAs forsvarsminister Robert Gates i februar i år skal ha hevdet at demokratiet har forsvunnet i Russland og at landets regjering er et fåmannsvelde under kontroll av sikkerhetstjenestene.

Før dokumentene ble offentliggjort fryktet mange at lekkasjene kunne skade forholdet mellom Russland og USA. I dokumentene har det kommet frem flere generelle vurderinger av den politiske situasjonen i Russland og lite flatterende beskrivelser av russiske politiske ledere.

Putins talsmann, Dmitry Peskov, sådde i dag tvil om de amerikanske rapportene var ekte.

– Hvis disse dokumentene er ekte er det overraskende at amerikanske diplomater kan skrive slikt tull, sier Peskov, som ikke tror dette kommer til å skade forholdet til USA.

– Gates er feilinformert

Russlands statsminister Vladimir Putin tok denne uken til motmæle og slo, i et intervju med TV-kanalen CNN onsdag, tilbake mot den amerikanske forsvarsministeren.

– Gates må ha blitt feilinformert og han bør ikke blande seg inn i Russlands indre anliggender, sier Putin til den amerikanske TV-kanalen.

Putin sier også til CNN at han er overrasket over hvor arrogant og uetisk amerikanske tjenestemenn har uttrykt seg i dokumentene.

Korrupsjon er oppgaven nummer én

Selv om Jeltsin, Putin og nå sist Medvedev alle har sagt at kampen mot korrupsjon er oppgave nummer er én i Russland fortsetter pengestrømmen ut av statskassen forklarer riksrevisoren.

– Fra 1992 forandret vi selve statsbygningen og hele systemet. Det oppstod da huller i lovverket der dette måtte endres. Dette ble utnyttet av mange her i Russland, men jeg er imponert over juristene til president Medvedev, som sier at man ikke nødvendigvis ikke må sperre inne alle som begår mindre økonomisk kriminalitet for å kunne ta de store, sier Stepasjin til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt