NRK Meny
Normal

– Kollektivreisende skal få butler

Socialdemokraterna vil gi de kollektivreisende i Stockholm en smak av luksus.

Det svenske kongeparet på busstur

Det svenske kongeparet tar bussen under et kommunebesøk i Salem utenfor Stockholm i 2009. Nå vil Socialdemokraterna at også andre reisende skal få en smak av luksus.

Foto: Melker Dahlstrand / SL / SCANPIX SWEDEN

Tenk deg at du er på vei hjem fra en slitsom dag på jobb. På t-banestasjonen møter en person deg med den nyvaskede klesvasken din. I tillegg er alle matvarene handlet inn, så det bare er å dra hjem og begynne på middagen.

Slik beskriver Carin Jämtin ög Ilija Batjlan i Socialdemokraterna partiets forslag til en revitalisering av kollektivtrafikken i Stockholm.

I en kronikk i dagens utgave av Dagens Nyheter presenteres ideen om en egen butlertjeneste for reisende med kollektivtrafikken i den svenske hovedstaden.

– Mer tid til å elske

Ekstraservicen skal ifølge partiet utføres av private selskapet ved stasjonene, og meningen er at dette skal gi svenskene mer tid til å prioritere familie og jobb.

– Når skal vi elske, når skal vi le, når skal vi snakke, når skal vi leke med barna? Når skal vi rekke å leve livet slik det ser ut i våre drømmer, spør de to politikerne.

I forslaget, som kommer en drøy måned før det svenske riksdagsvalget, legges det opp til å utvide parkeringstilbudet og igangsette bygging av barnehager i umiddelbar nærhet til kollektivknutepunkter.

Jevnt foran valget

I tillegg til butlertjenesten som kan utføre ærender for svensker i tidsklemma, skal også bredbåndstilbudet bygges ut i kollektivtrafikken slik at det blir mulig å jobbe på vei til og fra kontoret.

Jämtlin og Batljan i Socialdemokraterna mener forslaget vil komme både de reisende og det lokale næringslivet til gode, i tillegg til at det ligger en miljøgevinst i det hele.

Valget i riksdagen avholdes 19. september, og de siste meningsmålingene viser at det fortsatt er jevnt mellom regjeringsalliansen og den rød-grønne opposisjonen.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet hadde på en måling i forrige uke en oppslutning på 46 prosent, mens Moderaterna, Folkpartiet og Kristendemokraterna leder med 49,3 prosent, ifølge TNS Sifo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt