NRK Meny
Normal

- Kan rasere østkysten til New York

Den amerikanske østkysten gjør seg klare for orkanen «Earl». Den minste forandring i banen orkanen holder kan bety «katastrofale skader» fra North Carolina til New York.

Orkanen «Earl» slår inn over Antigua i Atlanterhavet

Orkanen «Earl» kommer inn over Antigua. Elver rant over på grunn av det kraftige regnværet.

Foto: Johnny Jno-Baptiste / Ap

Orkanen «Earl» er en kategori 4-orkan, som ifølge Saffir-Simpson-skalaen vil si at den forårsaker «katastrofale skade» der den kommer. Det er også ventet at orkanen vil øke i styrke, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kan påvirke Washington DC og New York

«Earl» kommer like bak orkanen «Danielle», som også var en kategori 4-orkan, men som holdt seg unna land. «Earl» har passert Karibien og sneiet Puerto Rico, og har en antatt bane langs østkysten i USA. Derfra vil den ta seg nordover mot Canada.

Orkanen har nå en vindkraft opp mot 215 kilometer i timen, og skal øke i styrke før den når den amerikanske østkysten. Det amerikanske orkansenteret ber alle som bor fra North Carolina til Maine om å følge nøye med på været.

Det er ifølge orkansenteret for tidlig å si nøyaktig hvor «Earl», som er den andre store orkanen denne sesongen, kan treffe land. Men et direkte treff kan ikke utelukkes, og det ventes at orkanen uansett vil forårsake kraftig regn, farlig sjø og ekstrem vind langs kysten.

Dersom Earl svinger lenger vest enn den antatte banen vil det påvirke hele området langs motorveien I95 fra North Carolina til Washington DC, Baltimore, Philadelphia og New York.

Video: «Earl» passerer Virgin Islands

Video Stormen Earl passerer Virgin Islands

– Den minste forandring er dramatisk

– Den minste forandring i retningen kan dramatisk forandre om den treffer land eller om den holder seg ute i havet, sier meteorolog Wallace Hogsett ved orkansenteret.

– Dette er i hvert fall en påminnelse om at alle delstatene med kyst mot Atlanterhavet må oppdatere sine evakueringsplaner, sier Craig Fugate i FEMA til nyhetsbyrået AP.

FEMA ber folk forberede seg på ekstremvær og det er laget en nettside der man kan lære hvordan man skal takle krisesituasjoner, blant annet hvordan familien skal kunne kommunisere under orkanen og hvor mye mat og vann man trenger for å holde ut i 72 timer.

Selv om amerikanerne er bedt om å følge nøye med, er det ikke sikkert om og hvor orkanen vil treffe land. Dersom den treffer North Carolina er det også sannsynlig at den går i en bue ut til havs igjen før den stryker langs kysten av delstaten New England eller det østlige Canada senere i uken.

«Fiona» kommer etter «Earl»

I Karibien har «Earl» stått for flom i lavtliggende områder og ødelagt hus på øyene Antigua og Barbuda, Anguilla og St. Maarten. Flere land hadde massive strømbrudd. Cruisebåtene ble omdirigert og flytrafikken ble suspendert

Men det er ikke meldt om store skader fra orkanen, og Antigua og Barbuda har nå avsluttet sine advarsler mot «Earl».

«Danielle», som aldri traff land, fortsetter å minske i styrke fra til status som katagori 1-orkan, og ble mandag kategorisert som en tropisk storm ut i Atlanterhavet.

Årets neste værsystem med navn - «Fiona» - er i ferd med å dannes omtrent 140 mil øst for De små antillene, og har foreløpig status som tropisk storm.

Det er foreløpig ikke ventet at «Fiona» skal øke til orkans styrke i løpet av de neste dagene, og ifølge prognosene skal orkanen holde seg ute i havet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt