Erdogan: - Du skal ikke drepe, Israel!

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan prøver å nå Israel på hebraisk.

Recep Tayyip Erdogan

ARKIVBILDE: Den tyrkiske statsministeren Recet Tayyip Erdogan kaller det israelske angrepet mot nødhjelpskonvoien for et terrorangrep. Forholdet mellom Israel og Tyrkia kan ha blitt uopprettelig skadet.

Foto: BURHAN OZBILICI / AP

Ni tyrkiske aktivister ble drept da israelske soldater i morgentimene mandag bordet flere skip som var på vei til Gazastripen - med nødhjelp til palestinerne.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan betegner bordingen som statsterrorisme.

Under en tale i byen Konya sentralt i Tyrkia fredag ettermiddag, gikk Erdogan nok en gang hardt ut mot Israel, melder den tyrkiske avisen Posta.

Erdogan hadde en klar beskjed til Israel på deres eget språk, hebraisk. Den tyrkiske statsministeren viste til det sjette bud i Toraen, som er det hebraiske navnet for de fem Mosebøkene, og jødenes hellige skrifter.

– Du skal ikke drepe, sa han og gjentok det også på engelsk.

– Hamas forsvarer sitt land

Recep Tayyip Erdogan rettet også krass kritikk mot vestlige land for å ha nektet å samarbeide med Hamas-ledelsen etter valgseieren.

– Hamas fører en motstandskamp for å forsvare sitt land. Jeg aksepterer ikke at Hamas klassifiseres som en terrororganisasjon, sa Erdogan.

Hamas er definert som en terrororganisasjon i EU og USA, til tross for at bevegelsen vant valget i de palestinske områdene i 2006.

ISRAEL-FLOTILLA/TURKEY

ISTANBUL: Tusenvis av mennesker møtte torsdag opp i begravelse til de tyrkiske aktivistene som ble skutt og drept, da israelske soldater bordet nødhjelpskonvoien til Gazastripen.

Foto: Murat Sezer / Reuters

30 skudd

Obduksjonen av de ni tyrkiske aktivistene som ble drept av israelske soldater utenfor Gaza, viser at de ble pepret med kuler, i mange tilfeller på svært kort hold.

Den britiske avisen The Guardian siterer Yalcin Büyük ved det tyrkiske rettsmedisinske instituttet, der obduksjonen av de drepte ble utført.

De ni tyrkiske aktivistene ble skutt og drept med 30 skudd.

En 60 år gammel mann ble skutt fire ganger i tinningen, brystet, hoften og ryggen, mens en 19 år gammel amerikansk borger ble skutt fem ganger på nært hold i ansiktet, bakhodet, i beinet og i ryggen.

To andre ble skutt fire ganger, og fem av ofrene ble skutt enten i ryggen eller i bakhodet, skriver NTB.

Ble torturert

Ahmet Karaman, politisk rådgiver i Justisdepartementet i Tyrkia, sier at angrepet er umenneskelig og gjør forferdelig vondt.

Han har besøkt det rettsmedisinske instituttet og opplevd obdukjonen av de omkomne på nært hold.

– Det finnes klare bevis på at aktivistene har vært utsatt for fysisk tortur, før de ble skutt og drept, sier Karaman.

Han forteller at de overlevende aktivistene, som også ble torturert, har anmeldt angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt