Hopp til innhold

Marion Ravn og Thom Hell øver på årets TV-aksjonslåt sammen

En bekjent av Thom Hell har fått demens. – En forferdelig diagnose, sier låtskriveren som brukte sommerens samtaler med ham som inspirasjon til årets TV-aksjonslåt.

Thom Hell har skrevet årets TV-aksjonslåt. Her øver han sammen med Marion Ravn, som skal fremføre låta den 20. oktober.

Marion Ravn og Thom Hell øver sammen på årets TV-aksjonslåt «How». Marion Ravn skal fremføre låta på TV-aksjonsdagen den 20. oktober.

Thomas Helland, også kalt Thom Hell, har pendlet mellom Oslo og hjembyen Kristiansand i hele sommer. Her har han tatt opp sin siste plate, og også skrevet årets TV-aksjonslåt.

– Ikke nok en kjærlighetssang

Vi møter ham i et studio i Oslo, hvor han og Marion Ravn øver på låta: «How» sammen.

– Jeg skrev melodien tidligere i år, men visste ikke helt hva jeg skulle bruke den til. Jeg visste bare at jeg ikke hadde lyst til å bruke den på nok en kjærlighetssang, sier Thomas Helland til NRK.

Thom Hell og Marion Ravn

Thom Hell og Marion Ravn

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Da han fikk spørsmål om å skrive årets TV-aksjonslåt tok han låta frem igjen.

– Den er skrevet utfra den pårørendes synspunkt. Jeg synes den passer veldig bra til temaet demens, som er veldig personlig. Noen vil snakke om det, andre ikke. Folk takler det på forskjellige måter. Jeg hadde ikke lyst til å skrive konkret, heller linjer som folk kanskje kunne kjenne seg igjen i, sier han til NRK Nitimen.

Inspirert av venn med demens

Det er Nasjonalforeningen for folkehelse som har fått årets TV-aksjon for sin demenssak. Pengene skal gå til forskning, informasjon og opplæring, samt frivillig arbeid for personer med demens og deres pårørende.

Hjemme i Kristiansand i sommer fikk Thom Hell vite at faren til en god venn hadde fått en demensdiagnose.

– Jeg vet at det kan ramme folk i alle aldre. Det utvikler seg veldig fort, fra at man glemmer småting til at man ikke kan jobbe lenger, sier Thomas Helland og fortsetter:

– Det er en forferdelig diagnose. Jeg håper virkelig det er forskjell på å være distré og ha begynnende demens, for jeg er veldig distré selv, innrømmer han og klimprer videre på gitaren mens han forklarer Marion Ravn hvilke akkorder hun skal spille.

Marion Ravn skal fremføre låta

Det er Marion Ravn som skal fremføre låta på selve aksjonsdagen den 20. oktober, for da er Thomas Helland i pappaperm for sin snart ettårige sønn.

– Thomas og jeg har jobbet mye sammen og han er co-produser på albumet mitt. Da han sendte meg låta trengte jeg ikke å tenke lenge på å stille opp. At den i tillegg er skrevet for TV-aksjonen er veldig bra. Jeg har alltid hatt lyst til å være med å bidra, sier Marion Ravn.

Musikere som er med på den innspilte versjonen av «How» er: Gunnar Sæthe på trommer og perk, Morten Martens på bass, Kjetil Grande på el-gitar, Thomas Helland på vokal, piano, kassegitar og synth, Inger Marie Lohne, Åse Helene Røinaas, Elise Tverrli Lervik og Andrea Wannebo Gjerseth korer.

Mange gode artister

Årets TV-aksjon finner sted søndag 20. oktober. Artister som Ingrind Bjørnov, Frode Alnæs og Espen Beranek Holm stiller opp gratis for TV-aksjonen. I fjor var det Ane Brun som sto bak aksjonslåta «Virvelvind».