Hva gjør du for TV-aksjonen? Få det på kartet!

TV-aksjonen er verdens største dugnad. Dette vil NRK vise med å fylle et norgeskart med bilder av innsatsen frivillige gjør. Les her hvordan du får ditt bilde med på kartet.

Kollasj Instagram

Er du en av de tusen som samler inn penger til TV-aksjonen? Fortell oss om det med et bilde!

Foto: kollasj Instagram / NRK

"tvaksjonen

Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

20. oktober er det igjen klart for verdens største dugnad, der 100.000 bøssebærer skal ut på årets viktigste søndagstur. Allerede nå er tusenvis av frivillige i gang med å arrangere konserter, sykkelløp, fotballturneringer, loppemarked og haugevis av andre aktiviteter for å samle inn penger til årets TV-aksjon.

Er du en av dem? Enten du går med bøsse, steiker vafler, eller hopper i fallskjerm så vil vi veldig gjerne vite om det! Ta bilder med telefonen, skriv en kort forklaring, og send det inn til NRK på #tvaksjonen! Bilder som sendes inn plasseres på norgeskartet, nøyaktig på det stedet der du tok det.

#tvaksjonen

For å sende inn bilder må du benytte bildetjenesten Instagram, og emneknagg: tvaksjonen (#tvaksjonen) Dersom du ikke vet hva Instagram eller # og emneknagg er, kan du lese videre for forklaring.

Løsningen krever at man har en smarttelefon og bruker en bestemt app. Alle vil kunne se bildene på vårt digitale norgeskart på NRK.no/tvaksjonen, og er du heldig blir akkurat ditt bilde plukket ut til å sendes over TV-skjermen under årets TV-aksjon på NRK.

Stedstjeneste

Slå på stedstjenesten.

Stedstjenester

Hvis du allerede har appen Instagram på telefonen vil det vanligvis fungere om du slår på «Legg til på bildekart» i det du poster bildet (se bilde til høyre).

Legg gjerne til en beskrivelse av bildet, for eksempel hvor dere er og hva dere gjorde for å samle penger til årets TV-aksjon, og husk å inkludere #tvaksjonen i teksten.

Dersom det ikke virker

Android: Slik aktiviserer du GPS for Instagram.

Aktiverer enten «GPS-tagg» eller «Lagre sted i bilder», alt etter som hvilken modell du har.

Om bildet ditt ikke kommer på kartet kan det være flere grunner til dette. Mest sannsynlig skyldes det at du ikke har aktivert stedstjenester på telefonen din. Om du bruker en iPhone eller iPad, gjør du det slik: Gå først inn på:

Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester.

Slå deretter på Stedstjenester, og sjekk at det også er slått på for appen Instagram, som du finner lenger ned på lista (se bilde).

Om du bruker Android gjør du som følger: Gå inn på «Innstillinger», og sørg for at «Plassering» eller «Posisjonstilgang» er aktivert.

NRKs 17. mai-kart app
Foto: NRK

På mange telefonmodeller må du også aktivere stedsinformasjon i selve kamera-appen. Da starter du ganske enkelt kamera-appen som følger med mobilen, og går inn på «Innstillinger» før du tar bildet (vanligvis er dette et tannhjul-symbol). Der aktiverer du enten «GPS-tagg» eller «Lagre sted i bilder», alt etter hvilken modell du har.

Ufrivillig tagget?

Er du ufrivillig tagget i et bilde på kartet vårt kan du sende en mail til moderator og rapportere det. Du går frem på følgende vis: Trykk deg inn på et bilde. Trykk så på «rapporter bilde» under høyre hjørne. En ferdig adressert mail dukker opp, og du kan rapportere om nøyaktig hvilket bilde du vil ha fjernet.

Om du ikke klarer å sende inn bilder ved hjelp av forklaringen over, poste problemet i kommentarfeltet under, så vil vi hjelpe deg!