Helene og Dan Børge

To av landets mest rutinerte programledere, Helene Sandvig og Dan Børge Akerø, er programledere for TV-aksjonen Blå Kors søndag 19. oktober.

Helene Sandvig og Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø og Helene Sandvig har begge tidligere vært programledere for TV-aksjonen.

Foto: NRK

Begge har erfaring fra tidligere TV-aksjonen. Helene Sandvig har rekorden. Hun var med første gang for 11 år siden.

Hvis et barn i nær familie, en klassekamerat eller en i familien lider fordi mor eller far ruser seg, bør vi alle føle et ansvar for å bry oss.

Helene Sandvig

En ære

- Det er en ære å få lov til å være programleder på en så viktig dag som TV-aksjonsdagen. Jeg er stolt over å være med for fjerde gang, tredje gang som programleder, sier Helene Sandvig.
Da hun var programleder i 2001, var det Kirkens Nødhjelp som haddde aksjonen, og i 2005 FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål). I 1997 var hun med som reporter og researcher da Kreftforeningen hadde TV-aksjonen.

Støtten handler også om å tørre å snakke om temaer som er vanskelige og tabubelagte

Helene Sandvig / Programleder TV-aksjonen 2001, 2005 og 2008

- Jeg mener at denne dugnadsdagen i oktober er DEN viktigste TV-dagen i året. Det handler om at hele Norge samles om en sak, et tema, og at vi gjennom å gi viser at vi bryr oss og engasjerer oss for mennesker som trenger vår støtte, sier Helene Sandvig.

Tørre

Hun understreker at det handler ikke bare om støtte i kroner og øre.

- Støtten handler også om å tørre å snakke om temaer som er vanskelige og tabubelagte, sier hun.

- Under årets TV aksjon skal vi løfte barna fram. Blå Kors gjør en formidal innsats for barn og unge som får barndommen ødelagt av rus. Barn har rett til en trygg og god barndom uansett om de bor i Afrika eller Trondheim, sier Sandvig.

Helene Sandvig
Foto: Anne Liv Ekroll

Barn har rett til en trygg og god barndom uansett om de bor i Afrika eller Trondheim

Helene Sandvig / Programleder TV-aksjonen 2001, 2005 og 2008

Nabokjerringa

- Alkohol og rus hører privatsfæren til, tenker mange. Den tanken kan lett bli en sovepute. Jeg har lyst til å vekke ”nabokjerringa” i oss. Hvis et barn i nær familie, en klassekamerat eller en i familien lider fordi mor eller far ruser seg, bør vi alle føle et ansvar for å bry oss. Ved å gi informasjon og øke kunnskapen håper jeg at flere vil tørre å handle, sier Helene Sandvig.

Både hun og Dan Børge Akerø har i løpet av våren vært på flere reportasjereiser for TV-aksjonen. De har besøkt steder Blå Kors driver virksomhet eller planlegger å starte arbeid for midler som kommer inn til årets aksjon.