NRK Meny
Normal

Kan ikke bruke gift mot «pestkrepsen»

Signalkrepsen som er funnet i Nord-Trøndelag kan ikke fjernes med gift. Nå skal Miljødirektoratet kartlegge den fryktede arten.

Signalkreps tatt i Kvesjøen

Signalkreps tatt i Kvesjøen. Kvesjøen er såpass stor at det ikke kan brukes gift for å bli kvitt krepsen, som er bærer av krepsepest.

Foto: Bengt Steinar Nordbakk

– Det som er viktig for oss er å se hvor stor bestanden er, samt hvilke muligheter denne krepsen har til å spre seg i nærliggende vann i Nord-Trøndelag. Det sier Seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Anne Lise Sørensen.

Etter at fiskere fikk signalkreps i garnet i Kvesjøen i Lierne i Nord-Trøndelag tidligere denne måneden ble det slått alarm. For signalkrepsen er nemlig bærer av krepsepest.

– Det er vanskelig å bli kvitt den når den først har kommet, sier Sørensen.

Kan eliminere edelkreps

Anne Lise Sørensen

Seniorrådgiver Anne Lise Sørensen i Miljødirektoratet skal nå kartlegge faren for spredning av signalkrepsen i Nord-Trøndelag.

Foto: Miljødirektoratet

– Samtlige signalkreps vi har funnet i Norge viser seg å ha denne krepsepesten, som er den største trusselen mot edelkreps, sier Sørensen.

Edelkrepsen er en europeisk art som har havnet på rødlista over truede arter. Signalkrepsen er en nordamerikansk krepseart, som har blitt satt ut i mange vann i Sverige.

– Det var først i 2006 at vi først oppdaget den i Norge, sier Sørensen.

Kan ikke bruke gift

– Jeg har fått opplysninger om at Kvesjøen er såpas stor at vi ikke kan gå inn med giftstoffer for å kvitte oss med signalkrepsen, sier seniorrådgiveren.

Hun legger til at når det er så store forhold, er det nærmest umulig å bli kvitt den.

– Det vi kan vurdere, som vi også har gjort i Øymarksjøen, er å tynne ut bestanden. Men vi er usikker på effekten av det tiltaket også, sier Sørensen.

Ulovlig spredning

Det er forbudt å ta med seg ferskvannsorganismer og dyr og plassere de rundt i norsk natur. Noe miljødirektoratet mener er det største problemet med denne signalkrepsen.

– Det som er problemet er at folk har en tendens til å ta med seg signalkrepsen og plassere den i vann som også har edelkreps, sier Sørensen.

–Er det edelkreps i Kvesjøen?

– Nei, det er ikke observert Edelkreps i Kvesjøen, sier seniorrådgiveren.

Signalkrepsen er ikke farlig for mennesker. Tvert imot er den en delikatesse for mange.

Signalkreps tatt i Kvesjøen i Lierne, Nord-Trøndelag

Signalkreps tatt i Kvesjøen i Lierne i Nord-Trøndelag. Som bærer av krepsepest kan den utrydde edelkrepsen som er rødlistet.

Foto: Bengt Steinar Nordbakk