NRK Meny
Normal

Turgåere avviser at de forfulgte moskusen

Statens naturoppsyn reagerer på at en gruppe turgåere nærmest gikk manngard etter moskus på Dovrefjell lørdag. Turfolket på sin side avviser at de gikk etter moskusen.

Moskusjakt

Ove Karlsvik tok dette bildet av turgåere som nærmest jakter på moskusen på Dovre.

Foto: Ove Karlsvik

Fjelloppsynsmann i SNO, Tord Bretten

Tord Bretten advarer mot å nærme seg moskusen.

Foto: Geir Randby / NRK

– Ufint, sier Tord Bretten i Statens Naturoppsyn til avisa Opdalingen . Han opplyser at moskusstammen på Dovre nå er ekstra sårbar fordi det er sykdom blant dyrene.

Det er Ove Karlsvik fra Oppdal som har tatt bildet av turgåerne som nærmer seg moskusene.

Omringet dyrene

– Vi var en tur oppe på Viewpoint Snøhetta, og der fikk vi se hvordan de spredte seg rundt to grupper med moskusdyr. Jeg har tatt bilder av moskus i mange år, men aldri sett liknende, forteller Karlsvik til lokalavisa.

Ove Karlsvik mener de nærmest overfalt to moskusflokker som slappet av øverst i lia.

– Jeg vet ikke hvem det var, men jeg fulgte med dem mens de nærmet seg de to moskusflokkene med rundt ti dyr i hver. Jeg mener det ikke er slik man skal gjøre det. Det er fullt mulig å komme hjem med gode bilder uten at dyrene vet at de har hatt besøk, sier Karlsvik til NRK.

Han er selv en ivrig turgåer og har tatt mange bilder av moskus i løpet av de siste 20–30 årene.

– Men jeg har aldri sett og opplevd noe slikt som jeg gjorde på lørdag. De siste årene er det blitt stadig mer populært å ta bilder av moskus, og mange har godt fotoutstyr med seg i fjellet. Men det kan være farlig å komme så nært dyrene, fortsetter Karlsvik.

– Kan angripe

Tord Bretten i Statens naturoppsyn mener denne oppførselen både er ufin og lite klok.

– Moskusen er et fredelig dyr, men føler den seg truet flykter den ikke. Da angriper den. Disse kunne fått seg en kraftig overraskelse, sier Bretten til Oppdalingen.

Bretten mener man må holde seg minst 200 meter unna moskusen. Kommer man nærmere kan dyrene føle seg truet og angripe.

Akkurat nå er moskusen på Dovre ekstra sårbar fordi virussykdommen munnskurv herjer blant dyrene.

Skulle på topptur

NRK har mandag formiddag vært i kontakt med Henrik Vedum i Fjellforum.

– Vi er et forum for fjell- og friluftsinteresserte, og det blir av og til arrangert forskjellige turer av medlemmene. Vi hadde en slik tur på Hjerkinn denne helga, og det var nok vår gruppe som ble fotografert, opplyser Vedum til NRK.

Han avviser at målet for turen var å forfølge moskusen i området.

– Vi skulle på en liten topptur på Vålåsjøhø (1375 moh.) for utsiktens del. Der fikk vi 360 graders panoramautsikt mot Folldal- og Alvdal-fjellene, Rondane og nedover den sørlige del av Rondane, og så klart videre innover mot Dovrefjell, forteller Vedum.

– Slik oversiktsbildet til fotografen viser er det vanskelig å se ulike hauger og forhøyninger ut fra vårt perspektiv. Det kan derfor se ut som at vi forfølger moskusen fremfor det egentlige formålet med turen, fortsetter Henrik Vedum fra Fjellforum.

Han understreker at gruppa da skiftet kurs og fortsatte mot toppen av fjellet.

Vi er dessuten fullstendig klar over at man bør holde trygg avstand til moskusen som er på 200 meter, avslutter Vedum.