Hopp til innhold

Fotomysterium fra 1907 kan være løst

Et 112 år gammelt fotomysterium kan være løst. Nå tror fotomuseet i Levanger de vet hvem gutten på Norges første fargefoto fra 1907 er.

Norges første fargefoto fra 1907. Tatt i Levanger av Harald Renbjør.

Dette er det første fargebildet som ble tatt i Norge. Det er fra Brusve i Levanger.

Foto: Harald Renbjør/Levanger Fotomuseum

På Norges første fargefoto fra 1907 er nesten alle detaljene kjent. Men ingen har så langt visst hvem gutten på bildet er. Nå tror de ansatte ved Levanger Fotomuseum at de vet svaret.

– Vi vet når bildet er tatt, og at det er tatt på Brusve i Levanger. Men vi har lenge lurt på hvem den unge skiløperen er. Fotografen er Harald Renbjør, og nå tror vi det er hans yngre bror, Reinar, vi ser på bildet, sier Nils Torske ved fotomuseet.

Ble historisk

Den unge langrennsløperen visste trolig ikke at han skulle bli historisk da han for 112 år siden ble fotografert i Brusvebakken i Levanger. Og det er nå kjent som det aller første fargefotografiet tatt i Norge.

– Det er tidligere ikke gjort noen aktive forsøk på å finne det. Men når vi nå åpnet en utstilling med Harald Renbjørs bilder, ble vi interessert i å finne det ut, sier Torske.

NRK har omtalt saken, og dette spredte seg også på Facebook.

– Så vi har fått inn en del gode tips. Og mye tyder på at det er Harald Renbjørs bror som var født i 1898, og som var ni år da bildet ble tatt, sier Nils Torske.

– Og det er kanskje ikke så rart at det var en Renbjør kjente godt. For det tok tid å ta et trefargebilde, så de måtte være tålmodige, sier leder ved Levanger Fotomuseum, Aud Åse Reitan.

Harald Renbjør i foto-laboratoriet

Harald Renbjør var en pioner innen fargefotografering i Norge. Her er han avbildet i sitt eget laboratorium i Levanger.

Foto: Levanger Fotomuseum

En pioner

Harald Renbjør var en pioner innen fargefotografering i Norge, og tok fargebilder i ei tid da nesten alle andre bilder var i svart hvitt.

Levanger Fotomuseum har nå bygd opp Renbjørs fotolaboratorium slik det så ut da han på starten av 1900-tallet produserte flere hundre fargebilder. Veldig mange av dem er tatt i Levanger, men han har også tatt en del bilder som viser Trondheim i farger.

– Dette er en veldig viktig kulturskatt som det er viktig for folk å få se. Det gjelder både motivene som avspeiler liv og levne på den tiden, i tillegg til at de har teknologihistorisk interesse fordi de er så uhyre sjeldne, sier Aud Åse Reitan.

Nils Torske og Aud Åse Reitan

Nils Torske og Aud Åse Reitan tror de nå vet hvem gutten på det 112 år gamle bildet er.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Tre eksponeringer

– Det var komplisert å ta fargebilder den gangen. Bildet av skiløperen var trolig gjort med tre eksponeringer med ulike fargefiltre. Deretter var det etterarbeid med ulike kjemiske- og til del kompliserte prosesser før han til slutt fikk et fargefoto.

– Og dette klarte Renbjør til tross for at han den gang bare var 17–18 år gammel, sier Torske.

Han mener Renbjør helt klart har lest mye utenlandsk litteratur om temaet. Mye av utstyret Renbjør brukte var bestilt fra Tyskland, som var langt framme på fargefotografering den gangen.

– Og selv om vi nå tror vi vet hvem den unge skiløperen er, så er vi ikke helt sikre. Vi tar derfor gjerne imot flere tips i saken, sier Nils Torske.