NRK Meny
Normal

Trøndersk havørn til Irland

Med midtnorsk hjelp får nå Irland sin egen havørnbestand. Det har ikke landet hatt på over 100 år.

Ørnunge fanget på Flatanger
Foto: Kjartan Trana / NRK

Irland mistet sin siste havørn i 1889. Nå skal 15 havørnunger fanget i Trøndelag bidra til at bestanden igjen tar seg opp. 

Vanskelig innsamling.

Innsamlingen av havørnungene har vært krevende, og har foregått i bratte klipper.

Ungene er først og fremst fanget på Hitra, Frøya og Flatanger. Fuglungene er samlet av ornitologer, og det er irene selv som har tatt initiativ til ørneinnsamlingen.

Totalt har man brukt en uke på innsamlingen av de 14 fuglene, og førstkommende mandag settes havørnungene på rutefly med destinasjon Irland og nasjonalparken Killarney som ligger sydvest i Irland.

Inntil 200 levende havørnunger skal samles inn langs kysten av Norge i de neste fem årene, og arbeidet startet i sommer. Målet er å få en levedyktig havørnbestand i Irland og Skottland.

Tilpasningsdyktige

Havørnprosjektet har pågått siden slutten av 2006, og målet er å samle inn 15 havørnunger hvert år. Hvis alt går etter planen vil man holde på med dette i minst fem år.

På åttitallet var det et tilsvarende prosjekt mellom Nroge og Skottland. Totalt har skottene fått 160 havørnunger fra Norge. Disse har tilpasset seg veldig bra.

Det er Norsk Ornitologisk Forening (NOF) som har søkt Direktoratet for naturforvaltning (DN) om tillatelse til å samle inn levende havørnunger fra og med hekkesesongen 2007.

 

Fakta

- Havørnen er Nord-Europas største rovfugl.

- Finnes fra Grønland og Island i vest til Beringstredet og Stillehavet i øst, fra Finmark i nord til Algerie, Hellas og Tyrkia i sør.

- Per i dag finnes det 2500 til 3000 havørnpar i Norge.

- Ble fredet i 1968.

- Kan få et vingespenn på opptil 2,4 meter.

- Lever av fisk, sjøfugl og åtsler.

 

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.