Hopp til innhold

– Kan ikke effektivisere mer

Sykehusene har effektivisert nok - nå trengs en ny plan for å skaffe penger til oppussing, mener Legeforeningen.

Levanger sykehus

Levanger Sykehus er ett av mange lokalsykehus som ikke har råd til å pusse opp.

Foto: NRK

Det trengs 25 milliarder kroner for å pusse opp alle sykehusene i Norge. Den Norske Legeforening mener de lokale sykehusene er ofre for prioriteringer fra helseforetakene.

– Når det skal bygges et stort sykehus går det mye penger til det, og da får de andre mindre. Samtidig har sykehusene allerede effektivisert driften mye, og det er vanskelig å få overskudd og penger til oppussing, sier president Torunn Janbu i Den norske legeforening.

Nasjonal plan

Torunn Janbu

Torunn Janbu i Legeforeningen

Foto: Legeforeningen

Ved sykehuset i Levanger har en av heisene stått stille i flere år, og det flasser betong av veggene. Situasjonen er langt fra unik. Janbu tror det er bruk for en ny sykehusplan for å kunne skaffe de nødvendige midlene.

– Man kan effektivisere driften, men det tror jeg som sagt blir vanskelig for mange sykehus. Man kan også bevilge mer penger, men det jeg tror er klokest er å lage en nasjonal sykehusplan. Den må blant annet fortelle hvor sykehusene skal ligge og hva de skal holde på med.

Legeforeningen mener en slik plan vil sørge for at man bedre kan planlegge vedlikehold på sykehusene.

– Det er dyrt å være fattig, og skippertaksøkonomi tror jeg ikke er lønnsomt, sier Torunn Janbu til NRK.

Går ut over pasientene

Ifølge en rapport foreningen har fått laget sammen med Sykepleierforbundet, er investeringene i bygg og vedlikehold på samme nivå som da foretaksreformen ble innført i 2002. Legeforeningen mener forfallet på sykehusene kan gå ut over både pasienter og ansatte.

– Når man ikke kan vedlikeholde etter hvert, er det spørsmål om man klarer å vedlikeholde tilbudet på helsetjenestene, sier Janbu.