NRK Meny
Normal

Influensa i fire nye besetninger

Mennesker er sannsynligvis smittekilden.

Svineinfluensa i Verdal

På denne gården i Verdal ble det oppdaget svineinfluensa i helgen.

Foto: NRK

Fire nye besetninger har testet positivt på svineinfluensa. En av besetningene er i Nord-Trøndelag, to er i Buskerud og en er i Rogaland, opplyser Mattilsynet.

– Det er ikke overraskende at vi finner smittede besetninger også i andre deler av landet, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

I går kom laboratoriesvar på nye prøver fra Veterinærinstituttet. Totalt er det nå påvist svineinfluensa i 14 besetninger. Til sammen er det tatt prøver fra 34 besetninger.

Forventet smittespredning

- Resultatet viser at vi har påvist svineinfluensa i en besetning i Verdal i Nord-Trøndelag. I tillegg har to besetninger i Drammen og en besetning i Rogaland fått smitten. Det føyer seg inn i mønsteret som vi hadde forventet, at smittestoffet måtte finnes i besetninger utenom Levanger-området i Trøndelag, men også i andre fylker, sier regiondirektør i Mattilsynet Bjørn Røthe Knudtsen til NRK Trøndelag.

Vanskelig å begrense

Mattilsynet mener det er svært vanskelig å begrense smitten.

- Norge har inntil nylig vært influensafri sone. Vi er nå i en situasjon der vi ser at griser smittes og får influensa akkurat som oss mennesker. Mens vi til nå har kjempet for å holde influensaen ute av besetningene, må vi nå konsentrere oss om å hindre videre smitte, sier Landsverk.

Trygt å spise kjøtt

Mattilsynet understreker at svinekoteletten til middag ikke representerer noen helsefare. Viruset smitter ikke gjennom matvarer og man kan ikke få svineinfluensa av å spise svinekjøtt.

Svineinfluensa

Her har grisene blitt syke.

Foto: Grafikk: Tuva Tagseth

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.