Hopp til innhold

Strengere tiltak innføres i Trondheim – treningssentre med redusert drift

Trondheim kommune skal bekjempe mutert virus ved blant annet å stanse idretts- og fritidsaktiviteter for voksne og innføre påbud om hjemmekontor. Men formannskapet sa nei til full skjenkestopp.

Tomt treningssenter

TOMME TRENINGSSENTRE: Fra og med i morgen vil treningssentrene i Trondheim ha redusert drift og være stengt for de fleste av sine kunder. Unntak er gjort for unge under 20 år og for folk under opptrening av fysioterapeut. Illustrasjonsbilde, tatt ved en annen anledning.

Foto: NRK

– Vi ønsker å stå sammen for å slå dette ned så fort som mulig, sa ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap) på ettermiddagens pressekonferanse om nye tiltak i kommunen.

Etter at det har blitt påvist flere tilfeller av mutert koronavirus i Trondheim, innføres det strengere smitteverntiltak:

  • Stenging av virksomheter, deriblant treningssentre for voksne (se faktaboks)
  • Skjenkestopp fra kl. 22
  • Påbud om hjemmekontor der det er praktisk mulig og hensiktsmessig ut fra arbeidets art
  • Tiltak ved utdannings- og opplæringsvirksomheter, med unntak av grunnskole og videregående skole
  • Stans av idrettsaktiviteter og fritidsaktiviteter for voksne over 20 år

Tiltakene ble vedtatt av formannskapet i ettermiddag. Alle ble vedtatt i tråd med kommunedirektørens anbefaling, med unntak av punktet om skjenking.

Kommunedirektøren ønsket full skjenkestopp, men det sa formannskapet nei til.

I stedet vedtok de et representantforslag om at skjenkestoppen skal gjelde fra kl. 22.

Ragna Vorkinnslien (uavhengig), som la fram forslaget, understreket hvor hardt koronasituasjonen har gått ut over serveringsbransjen. Andre representanter satte spørsmålstegn ved hvilken fare en øl til maten utgjør.

Se pressekonferansen fra da tiltakene ble lagt fram.

Kan forlenges en uke

De foreslåtte tiltakene tar utgangspunkt i kapittel 5C i Forskrift om smitteverntiltak: Forsterkede tiltak i kommuner med ganske høyt tiltaksnivå.

I tillegg til ovennevnte punkter, viderefører kommunen en rekke tiltak. Disse gjelder bruk av munnbind, antallsbegrensninger i butikker og på kjøpesentre, samt registrering av alle kunder på serveringssteder.

Kommunen anbefaler også å begrense sosiale kontakter til ti personer, ut over egen husstand, arbeid, skole og barnehage.

De ønsker også at folk er restriktive med å krysse kommunegrensene.

Barn og unge skal i all hovedsak skjermes.

Ifølge kommunedirektør Morten Wolden vil tiltakene tre i kraft mest sannsynlig fra midnatt, og gjelde til og med 17. februar.

Det er også mulig for å forlenge tiltakene en uke, om man ikke opplever at situasjonen er under full kontroll innen da.

Morten Wolden er rådmann i Trondheim

UTARBEIDET NYE FORSLAG: Kommunedirektør Morten Wolden.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Folk følger ikke råd

Selv om smitten i kommunen har vært synkende de siste ukene, er bakgrunnen for de strenge tiltakene at det den siste tiden har blitt påvist flere tilfeller med det svært smittsomme muterte viruset i Trondheim. Enkelte av tilfellene har foreløpig ikke kjent smittevei.

I tillegg er det påvist smitte ved to kommunale enheter i Trondheim, som nå vurderes å være på risikonivå 4.

Smittevernteamet opplever dessuten at det fortsatt er personer som ikke følger rådene om karantene og vegrer seg for å oppgi nærkontakter.

Glede ved Briannia

Ved Britannia hotell i Trondheim står gleden i taket etter at politikerne i ettermiddag vedtok at det ikke blir full skjenkestopp. Der fryktet de nemlig permitteringer og full stopp i drifta igjen. Men nå kan hotellet i stedet kjøre på med champagnelunsjer og vin til maten fram til klokka 22:00.

– Hadde det blitt full skjenkestopp så måtte vi ha stengt Britannia igjen, sier hotelldirektør Mikael Forselius.

Ved hotellet var det tidligere i dag krisestemning og frykt for permitteringer blant de ansatte.

– Vi ble utrolig glade da politikerne gikk imot forslaget om full skjenkestopp, sier Forselius.

Han mener vedtaket om ikke å innføre full skjenkestopp er "fair".

– Vi er en næring som har fulgt reglene til punkt og prikke i ett år nå, sier en glad hotelldirektør.

Mikael Forselius, hotelldirektør ved Britannia Hotel

BRITANNIA UNNGÅR NEDSTENGING: Hotelldirektør Mikael Forselius gleder seg nå over at ett hundre ansatte kan få jobbe i helga som kommer. Ei helg med "Valentines day" og morsdag, og tradisjonelt mange som ønsker et glass champagne eller vin til maten. 

Foto: Grete Thobroe / NRK

Protest i formannskapet

Under formannskapsmøtet kom det fram at flere av Trondheims innbyggere er sinte og frustrerte. De forstår ikke hvorfor man skal innføre såpass strenge tiltak, som går ut over bedrifter og menneskers livssituasjon, når smitten generelt sett er nokså lav.

Enkelte medlemmer av formannskapet protesterte også fordi de mener at tiltakene er forhastet og vil gå ut over folkehelsen, med blant annet nedstenging av treningssentre.

Ordfører Rita Ottervik sier hun forstår at folk er sinte.

– Alternativet til å stramme inn er å risikere å havne i en situasjon som i Oslo- og Bergensområdene, med full nedstenging, sier hun.

– Vi håper at dette kan bidra til at vi ikke kommer i den situasjonen. Vi må holde ut denne etappen, for det er fortsatt mange som kan bli alvorlig syke.

Rita Ottervik

MÅ HOLDE UT: Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) sier hun forstår at folk er sinte og lei av strenge tiltak, men at dette er viktig for at det ikke skal bli verre.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Kommunedirektør Morten Wolden mener det er viktig å være føre var, og sier man er nødt til å innføre såpass strenge tiltak fordi man har sett at folk har syndet på flere områder.

– Dessverre er det noen som synes å ikke ha brydd seg så mye, og så er det vi andre som må betale prisen, sier Wolden.

Han får også støtte fra flere som mener det er viktig å stå samlet i denne saken, slik at situasjonen ikke blir enda verre.

– Tiltakene virker forhasta, men det er fordi dette haster, sier Elin Marie Andreassen (Frp).

Spredt seg til nabokommune

Trondheim kommune har innhentet råd fra flere hold i denne saken. Kommunedirektøren har drøfta saken med både Statsforvalteren i Trøndelag, fylkeskommunen Helsedirektoratet, St. Olavs hospital og FHI i dag.

Også Trondheims nabokommuner har vært med i diskusjonen. Ønsket er å samordne nye tiltak som kan forhindre videre spredning av mutert virus i regionen.

Smitten skal allerede har spredt seg til nabokommunen Stjørdal.

Kommuneoverlege Tove Røsstad, Trondheim

UØNSKET: Kommuneoverlege Tove Røsstad sa til NRK mandag at smitten av det muterte viruset hadde tatt en uønsket dreining.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Smittesporing sterkt presset

Koronautbruddet i Trondheim er knyttet til et utenlandsk arbeidsmiljø. Det har spredt seg videre, blant annet til et byggevarefirma med mange kunder.

Smittetilfellet ved Bygger'n Heimdal, som ble påvist mandag, har skapt en uoversiktlig situasjon i kommunen. Kommuneoverlege Tove Røsstad sa til NRK mandag at de ikke hadde kontroll på hvor mange som kunne ha vært eksponert for smitte.

I tillegg ble det påvist smitte hos to voksne personer og ett barn tirsdag, hvor man ikke har klart å identifisere hvor smitten kommer fra.

På grunn av dette er smittesporingskapasiteten sterkt presset.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener importsmitte er en stor del av problemet.

– Det er for enkelt å komme inn i landet og få unntak fra karantenebestemmelser bare ved å skrive et navn på et firma på et papir, sier hun.

– Vi må fortsette å jobbe for å få på plass seriøse karanteneordninger.

Oversiktsbilde av Trondheim by

STRENGERE TILTAK: Mutert virus fører til strengere smittetiltak i Trondheim.

Foto: Roger Myren / NRK

Sørafrikansk tilfelle

Hovedsaklig er det snakk om den engelske mutasjonen, men ett tilfelle av det sørafrikanske viruset er også oppdaget. Det ble påvist hos en person som ikke hadde fullført hele karantenetiden – riktignok etter to negative tester.

Onsdag formiddag ble det også kjent at en person som er smittet av det muterte viruset har vært på NTNU i Trondheim.

Universitetet ber alle studenter som har vært innom biblioteket for medisin og helse i Kunnskapssenteret på campus Øya torsdag 4. eller fredag 5. februar, om å gå i karantene. Det skriver Adresseavisen.

Tirsdag ble det også kjent at to smittede arbeidere hadde brutt isolasjonen. Forholdet ble oppdaga av vektere, innleid av Trondheim kommune. Saken er anmeldt.

Ta en koronatest

Trondheim kommune informerer om at de har god kapasitet på testing, og Leangen teststasjon er åpnet tidligere enn planlagt for å ta unna for trykket.

De ber alle som har symptomer eller mistanke om smitte, om å ta en test.

Kommuneoverlege Tove Røsstad bekrefter at det er 27 tilfeller av mutert virus i kommunen. Minst 130 personer er satt i karantene.

Tirsdag fikk tre personer påvist covid-19 i Trondheim. Kommunen sier disse ikke er koblet til utbruddet av mutert virus.

10.02.: Reportasjen er oppdatert med ny informasjon klokken 19.20, etter at Trondheim kommune har vært i dialogmøte med treningssenterbransjen. I møtet ble det klart at folk under 20 år fortsatt kan trene på treningsstudio. Det samme gjelder for folk som er under opptrening av fysioterapeut.