NRK Meny
Normal

Store endringer på Røros sykehus

En årelang usikkerhet om framtida for Røros sykehus er over. Nå er det jubel, skal vi tro ordfører Hans Vintervold.

Sykehus, illustrasjonsbilde

Det skal bygges nytt på Røros sykehus. St. Olavs Hospital og Røros kommune satser millioner.

Foto: NRK

St. Olavs Hospital har nå bestemt at de skal bygge opp en ny avdeling ved Røros sykehus for pasienter som trenger etterbehandling, spesialisthjelp og observasjon. Det blir en blanding av sykehus og sykehjem. Det er toner Vintervold liker etter mange års kamp om sykehuset.

Kommunene tar over

Det nye tilbudet kalles en intermediær avdeling og skal være et tilbud for Røros. Holtålen og Os.

– St. Olavs hospital vil bygge opp dette tilbudet inntil kommunene selv overtar med penger fra Samhandlingsreformen, sier administrerende direktør for St. Olavs Hospital, Nils Kvernmo.

Kanskje blir dette en modell for flere små sykehus i framtida.

– Satsinga på Røros kan bli et eksempel for helse-Norge når det gjelder god samhandling, sier fylkesordfører o Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.

Etter planen skal kommunene overta etter 2012, etter planen. Og da regner ordfører Hans Vintervold med at det kommer penger.

– Jeg er meget tilfreds med at St. Olavs Hospital tar arbeidet med å få dette på plass nå, sier han.

Mer kirurgi

Til tross for at protesekirurgien flyttes til St. Olavs Hospital i Trondheim i september, sier Kvernmo at det fortsatt skal bli mye kirurgi ved sykehuset.

Dette fordi den dagkirurgiske aktiviteten skal fordobles. I dag opereres pasienter innen ortopedi, gynekologi og øre, nese hals på Røros og det blir etter planen mer.

I tillegg skal pasienter som opplever brudd på behandlingsgarantien for operasjoner ved sykehus i Midt-Norge opereres på Røros.

– I dag opplever 20 – 25 prosent av pasientene at behandlingsgarantien blir brutt, sier Kvernmo.

Det vil han ha en slutt på.

Færre ansatte

Det blir likevel færre ansatte ved Røros sykehus enn det er i dag.

– Fra september blir det rundt 12 færre jobber, sier Kvernmo.

I dag har Røros sykehus 70 ansatte.

– Hva framtida bringer, er avhengig av hvilke kirurgiske aktiviteter sykehuset får, sier Vintervold.

Røros investerer millioner

I forbindelse med at lokalene til det som kalles Fremtidens operasjonsrom i Trondheim skal demonteres, blir utstyret flyttet til Røros. Her blir det satt opp et påbygg slik at Røros sykehus får både oppgraderte arealer og utstyr.

Røros kommune dekker investeringskostnadene på nærmere elleve millioner kroner, mens St. Olavs betaler gjennom en tiårig leieavtale med sykehuset.

– Avtalen dekker omtrent kostnadene, sier Vintervoll.

Han berømmer ansatte, ledelsen ved St. Olavs Hospital, fylkesordfører Tore O. Sandvik og mange andre på telefonen fra kommunestyremøtet på Røros. Det sier han i samme øyeblikk som han får overrakt blomster som takk for innsatsen i denne saken.

– Jeg er jublende glad. Etter dette skal vi sove godt om natta, sier han.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.