Hopp til innhold

Ansatte må trolig slutte

Sykehuset på Røros kan bli nødt til å kutte i antall ansatte samtidig som driften legges om.

Røros sykehus
Foto: NRK

- Mye usikkerhet

Styringsgruppa i Helse Midt-Norge foreslår at sykehuset på Røros i framtida har poliklinikk, dagkirurgi og er en slags mellomstasjon før og etter innleggelse ved andre sykehus.

Neste år er det vedtatt å flytte den ortopediske virksomheten fra Røros til St. Olavs hospital i Trondheim. Den nye aktiviteten som kommer i stedet er ikke nok til å holde alle i jobb, mener styringsgruppa.

– Helse Midt-Norge har tidligere nevnt at de ikke har ansvar for å opprettholde alle arbeidsplassene, så det har vi ant lenge. Mange er usikre her, spesielt blant de som jobber ved den ortopediske sengeposten, sier tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, Odd Arne Ødegård.

– Mer framtidsrettet

Det er fortsatt uklart hvor mange ansatte som blir igjen hvis den nye modellen blir vedtatt. Styret i Helse Midt-Norge skal behandle saken i februar. I dag har Røros sykehus 90 ansatte fordelt på 71,8 årsverk, 16 senger i sengepost, åtte overvåkingssenger og to operasjonsstuer.

– Modellen for framtidig helsetjeneste på Røros vil gi lokalbefolkningen et bredere tilbud med større nærhet, særlig for den eldre del av befolkningen. Styringsgruppa har lagt til grunn at det skal etableres et framtidsrettet tjenestetilbud som vil bidra til å løse de oppgavene helsetjenesten kommer til å stå overfor i årene som kommer, sier leder i styringsgruppa, direktør for samhandling i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, i en pressemelding.

Les hele forslaget: Ny modell for Røros sykehus

- Det er ikke sagt noe endelig om hva løsningen blir for de som må gå. Det er antydet størst kutt på sengeposten, men vi vet ikke hvor mange senger som blir igjen. Vi er ansatt ved St. Olavs hospital, og har like rettigheter som andre og kan kreve jobb i Trondheim, men jeg tror ikke noen kommer til å følge ortopedien dit, sier tillitsvalgt Odd Arne Ødegård.

– Alle som jobber her er vel etablert med familie og hus. Ingen har sagt at de ser for seg den løsningen. Det er alltids åpning for det, men slik jeg opplever det ønsker folk å være her, sier Ødegård.

Mangler penger

Hvis Røros sykehus skal være mellomstasjon før og etter innleggelser ved andre sykehus må dette drives kommunalt. Finansieringen er ikke i orden.

– Jeg håper vi sammen med helseforetak og våre nabokommuner kan legge en konkret plan på bakgrunn av den prosjektrapporten som nå er lagt fram, sier ordfører på Røros, Hans Vintervold.

– Får unna køer

Tillitsvalgt Odd Arne Ødegård har tro på at et utvidet poliklinisk tilbud på Røros vil korte ned sykehuskøen for de som venter på å få utført små kirurgiske inngrep.

Vi vil øke produksjonen slik at vi kan gjennomføre et par tusen inngrep i året. Da kan folk komme inn på morgenen, foreta mindre kikkhullsinngrep i kne, fjerne skruer og plater som er satt inn i forbindelse med brudd og så videre. Ventelistene øker på den type inngrep, sier Ødegård.

Det er også foreslått å behandle lungepasienter i samarbeid med rehabiliteringssenteret på Røros og å åpne poliklinikk for øye- og hudpasienter og for folk med ulike livsstilssykdommer, sier Ødegård.