Hopp til innhold

Stad-tunnel åpnet i dag

Stad skipstunnel åpnet under fiskerimessa i Trondheim

Stad skipstunnel
Foto: Rune Karlsen / NRK

Det værharde Stadhavet binder Vestlandet sammen i godt vær. I dårlig vær velger de fleste båtene å bli liggende enten i den ene aller den andre enden av havstykket.

Utredet 20 ganger

Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Åshild Kjelsnes.

Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Åshild Kjelsnes.

Foto: Rune Karlsen / NRK
Generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

Generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

Foto: Rune Karlsen / NRK
Fiskeriminister Lisbeth berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth berg-Hansen.

Foto: Rune Karlsen / NRK
Ambassadør for Redningselskapet, Alex Rosen

Alex Rosen er ambassadør for Redningselskapet.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Ønsket om en skipstunnel gjennom landstykket på innsiden er gammelt og de som står bak kravet om skipstunnel er lei av å vente.

– Jeg er rimelig overbevist at dersom dette hadde vært et landprosjekt så hadde det vært realisert for lenge siden, sier fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Åshild Kjelsnes.

Tunnelen på 1700 meter har vært utredet nærmere 20 ganger, men ingen regjering har så langt villet bruke 1,5 milliard kroner på verdens første skipstunnel.

Aksjonister krever klare svar

I dag oppstod en Stad-tunnel på fiskerimessa i Trondheim. Redningsselskapet var på plass på standen til aksjonistene fra Sogn og Fjordane, og støtter prosjektet. De venter på et vedtak fra politikerne.

– Dette er et prosjekt som vil redde liv og som gjør det enklere å frakte varer og gods og personer. Det er ikke dyrt, så dette har Norge råd til, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

Aksjonistene ønsket kontakt med ministeren som åpnet fiskerimessa, men fiskeriministeren unngikk standen til fylkeskommunen Sogn og Fjordane. Hun hadde heller ikke noe klart svar å gi NRK på om eller når det kan komme tunnel.

– Vi er i rute i forhold til nasjonal transportplan, vi har fått den siste rapporten og vil komme med en konklusjon, var svaret fra Lisbeth berg-Hansen.

– Håper på tunnel mens jeg lever

Ambassadør for Redningselskapet, Alex Rosen, håper tunnelen kommer i hans levetid.

– Et slikt prosjekt vil bli et monument i Norge og fungere som en turistmagnet i tillegg til å knytte sør og nord sammen, sier han.

– Neste gang møtes vi på den reelle åpningen av tunnelen, sa generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind etter at snora til messe-tunnelen var høytidelig åpnet.

Bilde av animasjon skipstunnel

Slik kan det bli når en båt skal krysse Stad i framtida.

Foto: Rune Karlsen / NRK