NRK Meny
Normal

Siste reis for livredder

Den 108 år gamle redningsskøyta RS ”Stavanger” er på sin siste seilas langs trøndelagskysten. I nær 40 år var fartøyet stasjonert på Titran på Frøya.

RS "Stavanger"
Foto: Redningsselskapet

RS ”Stavanger” skal få et endelig hvilested på Sjøfartsmuseet på Bygdøy. Fartøyet skal stilles ut sammen med de legendariske polarskutene ”Fram” og ”Gjøa”.

Den gamle redningsskøyta kom til Rørvik i går ettermiddag etter en frisk seilas nedover kysten av Namdalen.

- Vi hadde en virkelig fin seildag i går. Kuling fra sørøst, og skuta fikk virkelig vist hva hun duger til, sier skipper Johan J. Petersen til NRK Trøndelag.

Les mannskapets egen blogg

Starta i Lofoten

Redningskøyta starta seilasen i Lofoten 17. april, og mannskapet ombord har slitt med mye motvind, før vindretninga snudde på namdalskysten.

Lørdag går turen videre enten til Ørlandet eller til Halten.

- Vinden vil avgjøre hva som til slutt blir målet i dag, sier Petersen.

RS ”Stavanger” tar sikte på å legge til kai i fiskeværet Titran på onsdag. Der skal skøyta ligge i minst ett døgn før turen

- Det blir spesielt å komme til den gamle hjemmehavna til RS ”Stavanger”, sier skipper Petersen.

Møter berget fisker

På Titran får mannskapet også møte Iver Iversen. Så vidt man vet er Iversen den eneste gjenlevende som har fått bergingshjelp fra RS ”Stavanger” i den tida hun var i aktiv tjeneste.

Iversen fikk hjelp fra redningsskøyta da han som tolvåring var ute og fisket med sin bror på 1930–tallet.

RS ”Stavanger” var stasjonert på Titran fra 1901 til 1938, og ble satt i tjeneste som en direkte følge av Titran-ulykka i 1899, da 140 fiskere omkom i løpet av ei eneste uværsnatt.

Veteranbåten håper å nå fram til Kristiansund innen 17. mai. I august starter seilasen langs kysten opp igjen, og da med Bygdøy i Oslo som siste mål.

Frisk seilas
Foto: Johan J. Petersen