Hopp til innhold

Reiser til sønnen på Filippinene

Utstyrt med mat, klær og kommunikasjonsutstyr reiser Leif Johannesen til Filippinene der sønnen Erlend driver barnehjem i den tyfonherjede byen Tacloban.

Far til Erlend Johannesen i Streetlight er på vei til Tacloban på Fillipinene med et par satelittelefoner, et skift klær til sønnen og litt mat.

Per Kristian Fjellvang og Leif Johannesen

Per Kristian Fjellvang og Leif Johannesen på Værnes før avreise til Filippinene mandag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Jeg har et par satellittelefoner for det er dårlig med kommunikasjon der nede. Så har vi også med noen ekstra mobiltelefoner, de har jo mistet alt, sier Leif Johannesen.

Mandag reiste han til Filippinene der sønnen Erlend driver barnehjemmet Streetlight i byen Tacloban.

Overlevde, men mistet alt

Erlend Johannesen, familien og barna på barnehjemmet overlevde tyfonen Haiyan, men de mistet alt.

Myndighetene på Filippinene mener at flere enn 10.000 mennesker kan ha mistet livet i katastrofen. I alt er to millioner mennesker rammet.

Leif Johannesen reiser sammen med Per Kristian Fjellvang i Nordic Harvest Mission. Med i bagasjen har de også mat til seg selv.

– Det er heller ikke å få tak i, så vi må ha litt i reserve. Jeg har også med litt klær til sønnen min, han har ikke engang et skift. Alt er på havet.

Erlend Johannesen i Filippinene

Erlend Johannesen la ut video på Facebook like før tyfonen traff Tacloban natt til fredag.

Foto: Erlend Johannesen / Privat

Kommunikasjonslinjer åpnes

Leif Johannesen sier han har fått informasjon om at enkelte kommunikasjonslinjer er i ferd med å bli åpnet.

– Veier er i ferd med å åpnes, transportflyene til og fra Tacloban går ganske jevnlig og en del folk har fått være med ut. Det virker som det store maskineriet begynner å rulle bedre og fortere. Men alt er jo for seint, det har gått fire dager nå og i går sa de at de ikke hadde rent vann en gang. Da er det jo kritisk.

Skal få barna ut

Han forteller at de først skal til Manila.

– Så har vi folk som er i sving ut fra Davao og på vei til Cebu for å føre barna på Streetlight-barnehjemmet ut av krisesonen, det jobbes med løsninger på det allerede.

Planen er også å få Erlend Johannesens familie og de frivillige på Streetlight ut av området.

– Så skal vi komme oss ut til det området som Nordic Mission driver arbeid i, vi hører i dag at det kanskje er så mange som 200-300 mennesker som er omkommet i den lille landsbyen med kanskje 5.000 mennesker, forteller Johannesen.

Militærfly lander i Tacloban

Et militært fly lander i Tacloban.

Foto: Aaron Favila / Ap

Svært bekymret

Per Kristian Fjellvang i Nordic Harvest Mission forteller at de driver et barnehjem de er svært bekymret for.

– Vi er på tur, skal kartlegge og se hva vi kan gjøre. Vi er veldig opprørt over alt for vi har ikke kommunikasjon med det som skjer der nede nå.

– Hva tenker du om det som venter dere?

– Jeg kjenner at vi allerede er sjokkert av nyhetene. I og med at vi har det barnehjemmet er vi nødt til å dra nedover og vi må se hva vi kan gjøre så fort som mulig. Mitt hovedmål er å komme meg opp i de områdene for å se hva vi kan gjøre, å få inn hjelpesendinger og organisere det, forteller Fjellvang.

Besøkte Norge

Leif Johannesen forteller at 20 barn fra dette barnehjemmet besøkte Norge i mai.

– Vi er nødt til å komme dit for å se.

– Det er tre frivillige, hva vet dere om dem?

– De har det etter forholdene bra. Bra er jo i anførselstegn, det er jo ingen som kan være forberedt på en sånn katastrofe.

De tre frivillige er alle norske, og det arbeides med å få sendt dem hjem så raskt som mulig.

NRK-dokumentar: Vier livet sitt til gatebarn på Filippinene

Norsk livssynsserie.
Erlend Johannesen var en vanlig 21-åring i Trondheim, men gjorde et uvanlig valg. Etter et besøk på Filippinene fikk han en sterk trang til å hjelpe. Han forlot Norge og etablerte sitt eget hjelpearbeid på Filippinene. I løpet av åtte år gir "Streetlight" bistand og omsorg til om lag 100 barn. Det betyr så mye å kunne bruke livet til noe mer enn seg selv, sier Erlend Johannesen. Sesong 3. (10:11)