Reagerer på all matkastingen

Norske forbrukere kaster mye mat. For mye, mener mange.

Video Kaster mat for millioner

Mat for milliarder av kroner blir kastet hvert år i Norge. Nå vil mange gjøre noe for å redusere kastingen av mat.

Foto: Nyhetsspiller

Arild Hermstad

Arild Hermstad anbefaler alle å skrive handleliste.

Foto: Tore Linnerud / NRK

I Trøndelag reagerer nå den lokale matbransjen på at vi kaster så mye mat. På landsbasis kaster vi mat for mellom 10 og 11 milliarder kroner hvert år. Det blir mat for 2000 kroner i året for hver innbygger i landet.

Styremedlem Lars Petter Nartnes i kjøttsamvirket Nortura er en av mange som mener dette er galt.

Merkes "Best før"

– Vi Nortura har nå en del produkter som går fra "holdbar til"-merking, til "best før"-merking. Dette gir større handlingsrom i forhold til hvordan man ønsker å benytte produktene, sier Bartnes til NRK.

Når det gjelder en forbruksvare som egg, mener Bartnes at dagens EU-direktiv om å merke pakningen med "holdbar til" er unødvendig i Norge.

– For å si det rett ut, en del av eggene omsettes fra ei korg på utsiden av butikken i kanskje 30–40 graders varme. Mens vi har god kvalitet i verdikjeden i Norge. Vi kan spise egg som går over den holdbarhetsdatoen som er stemplet på pakkene, mener Bartnes.

Holder lenger

Også Mattilsynet registrerer at flere norske matvarer merkes med "best før," forteller rådgiver Andreas Otlo.

– Tine for eksempel setter "best før" på yoghurtene sine istedenfor "holdbar til". For sure produkter som yoghurt, har lenger holdbarhet.

– Likedan er det med hvitost. Så dette åpner for at produktene kan være litt lenger i markedet, sier Otlo.

– Skriv liste

Arild Hermstad i Framtiden i Våre Hender mener at forbruk for lengst har blitt til overforbruk.

Hans forslag til hvordan vi kjøper mat med større forstand er slett ikke komplisert.

– Det aller enkleste er at vi har med oss en liste før vi går inn i butikken som vi har laget hjemme. Problemet er at vi ser alle tilbudene i butikkene og kjøper mye mer enn det man kommer til å spise opp, sier Hermstad.