Nordmenn kaster i gjennomsnitt 51 kilo mat hver i hjemmet hvert år. Nå har hotellbransjen tatt i bruk en spesiell metode for å redusere sine søppelhauger med mat.
På Quality Hotel and Resort Hafjell i Øyer har de redusert størrelsen på tallerkenene. Nordic Choice-kjeden, som eier hotellet, har satt i gang et prosjekt med å servere mat fra mindre tallerkener enn tidligere.
Det er ikke for å få gjestene til å spise mindre, men for å få dem til å spise opp maten de forsyner seg med.
– Vi har valgt å gå over til mindre tallerkener. Det gjør at vi kaster mindre matavfall enn tidligere, sier administrerende direktør ved hotellet, Richard Paulsen.
- LES OGSÅ: Stordalen stryker i øko-test igjen
Redusert avfall
Etter at de begynte med 3 centimeter mindre tallerkener har de redusert matavfallet med 25 prosent eller med omlag 5 tonn i året ved hotellet.
Og gjestene tror også at dette stemmer:
– Ja jeg tror det er en effekt som inntrer. Det tror jeg, sier hotellgjest Gry Haugland.
- LES OGSÅ: Bondelaget vraker hotell med "feil" melk
Stort prosjekt
Vel 50 av totalt 170 Choice-hoteller i hele Norden er med på dette prosjektet som sparer både penger og miljø.
– Hvis alle andre hoteller i Norge kunne gjøre det samme, hadde vi spart samfunnet for enormt mye, sier hotelldirektøren.