RBK-Bakenga flyktet fra krig som 3-åring

I tre år var Mushaga Bakenga og familien på flukt i et krigsherjet Kongo.

Mushaga Bakenga med familie

Mushaga Bakenga feirer 5-års dagen sammen med familien. Søskenbarnet Samuel f.v, pappa Willy, søster Neema og Mushaga.

Foto: Privat

24-åringen lever i dag et godt og fredfullt liv som spiss i Rosenborg Ballklub. Som tre-åring var livet mer dramatisk.

Da dro han og familien på ferietur til Kongo, hvor de opprinnelig kommer fra. Under oppholdet brøt det ut krig. Flyplassene ble stengt, og planen om å returnere til Trondheim etter noen få uker ble til tre år på flukt.

– På den tiden jobbet min mor i Unicef og FN. Min onkel hjalp kvinner som har blitt utsatt for gruppevoldtekter av Rwanda-militsen. De ble satt på svartelisten av den største terrorgruppen som styrte krigen. Derfor måtte vi flykte, forteller Bakenga.

– Vi samlet hele familien på 70 stykker og hadde dem i hælene. Det var en veldig dramatisk tur sett i etterkant, når jeg først skjønte hva som hadde skjedd.

Mushaga Bakenga med familien

Mushaga Bakenga og noen deler av familien i Kongo.

Foto: Privat

Se hele «Så tenner vi fire lys i kveld» på NRK1 klokken 18.05.

Har fortrengt det triste

Krigen i Kongo brøt ut for alvor i 1996. Store flyktningstrømmer rømte fra folkemordet i Rwanda til Øst-Kongo. Mange var hutuer og noen fra hutumilitser som hadde deltatt i massakrene. Situasjonene i det østlige Kongo ble veldig ustabil.

Da vi kom tilbake til hjembyen, hvor huset vårt lå, var bamsen min skutt i stykker, Det er det eneste triste minne jeg har, forteller 24-åringen.

– Alt det andre triste har jeg fortrengt. Akkurat der og da opplevdes det som ganske morsomt og en lang ferie med søskenbarnene mine. Jeg husker vi fant skolebygninger hvor vi lå og sov og fant poser som vi brukte til å spille fotball med.

Klarte til slutt å rømme

På et tidspunkt måtte familien flykte over til nabolandet Rwanda.

– De fleste flyplassene var stengt og det var vanskelig å komme seg ut av området. I tillegg var familien min svartelistet. Derfor ville vi ikke vise oss så mye på offentlige steder, forteller Bakenga.

Etter tre år kunne endelig familien reise ut av det krigsherjede området.

– Vi kom oss hjem på grunn av at mamma jobbet i Unicef. Hun klarte til slutt å komme i kontakt med noen som kunne hjelpe oss og vi ble sendt i fly via Belgia. Da vi kom til Norge hadde de ordnet med leilighet på Hallset i Trondheim til oss, forteller Bakenga.

18 år etter flukten fra Kongo bor Bakenga fortsatt i samme by og er nyter suksess på fotballbanen med Rosenborg. De vant både serie og cup for andre år på rad.