Overvåk strømbruken fra stua

Hvor mye bruker du akkurat nå? Trønderske innovatører med nytt måleapparat.

Trond Erik Krogstad
Foto: Morten Karlsen / NRK

Strømsparing er i tiden, men å finne ut eksakt hvor mye strøm man bruker har vært vanskelig - frem til nå.

Bedriften CTM i Klæbu har utvikla et elektronisk måleapprat som viser hvor mye strøm man bruker til enhver tid.

Før hadde man et måleapparat på veggen som viste hvor mye strøm man brukte, men tida da man betalte for overforbruk er over, og de fleste har tatt ned det gammeldagse wattmeteret.

Men nå er folk igjen interessert i hvor mye strøm de bruker.

Strømmåleren som sitter i sikringsskapet i kjellern er ikke alltid lett tilgjengelig, og mange ønsker nå tilbake den gamle wattmåleren som ble fjerna sist gang kjøkkenet ble pussa opp.

Vet når du dusjer

- Det er å bevisstgjøre sitt eget strømforbruk, sier Krogstad.Den ny-utvikla måleren bruker informasjon fra wattmeteret i sikringsskapet som registrerer strømforbruket hvert kvartal, og kan plasserer på et strategisk sted i huset, sier Tron Erik Krogstad i CMT, Klæbu.

Den fører logg over forbruket for hver time, men gir også umiddelbart utslag når varmtvannsberederen begynner å jobbe, når storebror slår på TV'n på rommet eller når tørketrommelen tar seg av dagens klesvask.

- Jeg syns det er artig å vite hvor mye strøm jeg bruker til enhver tid, for man har jo denne plassert på et strategisk sted, og mangår jo og gløtter bort på det og har litt kontroll på forbruket ditt da, sier Krogstad.

Overforbruk

Turister på besøk i Norge på vinters tid forundrer seg over bruken av belysning her i landet. Men med økende strømpriser og uro i finansmarkedet vil nok flere huske å slukke lyset når de går ut av rommet.

Det er også snakk om at det nå kan bli dyrere strøm om dagen og billigere om natta.

- Vi belaster netten og trafoene til levarandørene våre, så skal vi holde nettleia ned må vi være flinkere til å spare på dagen og heller vaske klær på natta, sier Krogstad.