NRK Meny
Normal

Ordføreren fortviler – bygda har vært uten vann i 13 dager

Leka-ordfører Per Helge Johansen er fortvilet etter at folk i grenda Gutvik nå har vært uten vann i 13 dager. Den 5. januar frøs vannet, og det har gjort tilværelsen tungvint for de om lag 60 innbyggerne.

Per Helge Johansen

Leka-ordfører Per Helge Johansen lover å hjelpe folk i Gutvik med å få vannet tilbake.

Foto: NRK

Grenda Gutvik i Leka kommune har et privat vannverk, men nå ønsker ordføreren å hjelpe folket. Derfor har han innkalt til et ekstraordinært møte i formannskapet tirsdag, skriver Namdalsavisa .

Kommunalt ansvar

– Det er uholdbart at folk er uten vann over så lang tid. Vi har et kommunalt ansvar, og jeg tenker spesielt på de gamle i bygda og gårdbrukerne, sier Johansen til lokalavisa.

Sørdelen av Gutvik mistet vannet i kulda allerede den 5. januar, mens folket i Nord-Gutvik ble uten vann sist fredag. Det fører til store utfordringer for gårdbrukerne.

– Det er tøft å være uten vann, spesielt når man har gård, forteller bonde Svein Garnes til avisa.

Tankbil

Inne i sauefjøset har han koblet til ei pumpe til et drikkekar som har plass til 1000 liter vann. Vannet føres i rør ned til de rundt 50 sauene hans. En høyst midlertidig løsning.

Vannet får de fra en tankbil med plass til 9600 liter vann som kjører rundt i bygda og fordeler de livsviktige dråpene.

– Jeg tror ikke det kommer til å tine før telen går. Jeg ser for meg at det blir langvarig, sier sauebonde Svein Garnes.

– Dårlig vannføring

Ordføreren kan foreløpig bare stå å se på, men håper å hjelpe Gutvik-folket med å få vannet tilbake snart.

– Hele Gutvik-samfunnet har for dårlig vannføring. Det er alt for usikkert på vinters tid. Vi må finne ei løsning, og vi kan ikke be til Vår Herre om at det ikke fryser, sier Johansen.

Denne uka må trolig Leka kommune på banen for å løse vannkrisen i Gutvik.

Laster kart, vennligst vent...

Folket i bygda Gutvik har vært uten vann i snart to uker.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.