Hopp til innhold

Nye lysfenomen sett i Hessdalen

Unge entusiaster og erfarne forskere har denne uka vært samlet i bygda Hessdalen for å komme nærmere en løsning på det evinnelige mysteriet om lysfenomenene i dalen.

Science Camp i Hessdalen

Unge forskerspirer har jaktet på Hessdalsfenomenet i en uke og har gjort flere nye observasjoner.

Foto: Erling P. Strand

I en uke har studenter og elever fra Fredrikstad og Sverige deltatt på Science Camp i Hessdalen.

Sammen med forskere fra Italia og Frankrike har de i flere dager og netter jaktet på bevis som kan dokumentere Hessdalsfenomenet.

– Helt fantastisk

Og turen ga resultater. Ungdommene fikk endelig se de mye omtalte og etterhvert så verdenskjente lysglimtene flakke gjennom dalen.

Nytt lysfenomen i Hessdalen

Bildet ble tatt tirsdag kveld, og fenomenet ble fanget med et såkalt fisheye-kamera som var plassert på fjellet Skarvan. Øverst til venstre; nordlys, midt i bildet; Melkeveien og til høyre utenfor sirkelen ses Hessdalsfenomenet (markert med rød sirkel)

Foto: Bjørn Gitle Hauge

– Det var utrolig kult å se så mange lysglimt. Helt fantastisk, sier Elin Eriksson fra Årjeng kommunale gymnasium i Sverige. Hun beskriver lysene som svært skarpe, med en hvitoransje farge.

Dette var hennes andre tur til Hessdalen, og 18-åringen er blitt ordentlig interessert i fenomenet.

– Det er helt spesielt å få være med på noe sånt. Lysglimtene er et mysterium, og man blir veldig nysgjerrig. Man undrer seg over hva dette kan være og får lyst til å løse gåten.

HER ER DE SISTE BILDENE AV HESSDALSFENOMENET

Jakter på ukjent energikilde

Sivilingeniør og forsker ved høyskolen i Østfold, Bjørn Gitle Hauge, har studert fenomenet i 16 år. Han er ansvarlig for leiren og synes det er flott at stadig flere elever viser interesse for de mystiske lysglimtene.

Lysfenomen i Hessdalen fra 2007

Dette bildet ble tatt i 2007 og er det beste som noen gang er tatt av lysfenomenet i Hessdalen.

Foto: Sciencenter/ Bjørn Gitle Hauge

Han har selv vært til stede om nettene og bekrefter at det er gjort flere nye observasjoner.

– Natt til fredag så vi flere lysglimt som beveget seg nedover dalen fra nord mot syd. Dette var blå lys på størrelse med et lite hus eller en bil.

Selv etter mange års studier har forskerne fortsatt ikke funnet løsningen på mysteriet. Men litt nærmere er man kommet. Ingen tror lenger dette er ufoer.

SE VIDEO: Fenomenet kan være en energirevolusjon

– Våre kameraer tar spectralbilder, og de viser at lysglimtene er luft som brenner. Men noe må antenne luften. Dette kan være elektromagnetiske utlandninger, men hvor de kommer fra er fortsatt en gåte, sier Hauge til NRK.

Stor interesse i utlandet

I løpet av helga skal nye og avanserte måleintrumenter settes opp i Hessdalen. De italienske og franske forskerne er også interessert i å finne fenomenets fingeravtrykk.

Hauge håper deres målinger kan gi nye svar.

– Vi lurer på om vind, vær og gruveforhold kan føre til at det lagres opp enorme mengder energi i visse fjellområder i Hessdalen. Det gjenstår mye arbeid, og vi trenger blant annet ny radar som kan måle svært lave frekvenser.

Måleutstyret som settes opp i helgen blir stående i Hessdalen et års tid.