Hopp til innhold

Elsker eller hater du lukten av eplejuice? Det finnes bare ett riktig svar

Lenge har man trodd at kultur og oppvekst påvirker luktesansen vår. Dette er mest sannsynlig feil, viser forskning.

Lukter på eplejuice.

GODT OR NOT? Eplejuice inneholder blant annet isovalerinsyre. Den samme syren finner man også i fotsvette.

Foto: Julie haugen Egge/NRK

Smaken er som baken, det vet vi. Men hvordan er det med luktesansen vår er den også like forskjellig?

Ikke på langt nær, mener forskere.

Uansett hvor i verden vi kommer fra, både liker og hater vi de samme luktene.

– Tradisjonelt har lukt blitt sett på som noe som er kulturelt tillært, men dette stemmer ikke. Vi har funnet at kultur har svært lite med det å gjøre, sier Artin Arshamian. Han er forsker ved Karolinska institutet i Stockholm.

Hvilken odør vi kjenner blir nemlig først og fremst bestemt av strukturen til det aktuelle luktmolekylet.

Funnene er presentert i tidsskriftet Current Biology.

Vi elsker vanilje

Det nye prosjektet er et samarbeid mellom forskere ved Karolinska institutet og universitetet i Oxford.

Vanilje.

Blant de som deltok i studien ble vanilje kåret til den aller beste lukten.

Foto: Pixabay

I studien inkluderte de ni grupper bestående av mennesker med svært ulik livsstil. Dette for å teste om preferanser i lukt var knyttet til egen kultur.

Gruppene bestod av ulike urbefolkninger, hvor noen beskrives som jegere og samlere, mens andre lever av fiske og landbruk.

De 235 deltagerne er bosatt i svært forskjellige omgivelser: blant annet i regnskogen, på fjellet, ved kysten og i byen.

Noen av dem oppga at de sjelden eller aldri spiste mat fra Vesten.

– Siden deltagerne våre bor på såpass ulike steder, dekker vi et stort spenn i ulike lukter, sier Artin Arshamian i en pressemelding.

Resultatene viser at kulturer rundt om i verden rangerer forskjellige lukter på en lignende måte, men at det finnes enkeltpersoner som skiller seg ut.

Ifølge studien elsker vi «alle» lukten av vanilje. Tåfis, ost og eplejuice får oss derimot til å rynke på nesen.

Lufting av tær

Selv med blått hav i bakgrunnen, er det svært få av oss som liker lukten av stinkende tær.

Foto: Colourbox

En forklaring i evolusjonen?

Vi mennesker har omtrent 10 millioner luktesansceller. De befinner seg alle i den øvre delen av nesen vår. Forskerne fant at visse lukter ble bedre mottatt av disse cellene enn andre.

De ba deltagerne rangere diverse lukter fra best til verst. På toppen av lista havnet vanilje, etterfulgt av etylbutyrat, en fargeløs væske med fruktig lukt – i dette tilfellet fersken.

Nederst på lista havnet en rekke matvarer som inneholder isovalerinsyre. Blant annet ost, soyamelk og eplejuice. Denne syren finnes også i fotsvette, og fotsvette var heller ingen favoritt blant deltagerne.

Artin Arshamian tror resultatene kan ha en sammenheng med den menneskelige evolusjonen. Han mener evnen til å skille mellom gode og vonde lukter, rett og slett kan ha økt sjansene våre for å overleve før i tiden.

– Nå vet vi at oppfatningen av lukt er universell. Den er drevet av molekylær struktur. Neste trinn er å studere hvorfor det er slik. Da kan vi koble denne kunnskapen til hva som skjer i hjernen vår idet vi lukter en bestemt lukt, sier han.

Les også: Korona påvirker luktesansen: – Vi ber folk lukte på banan

Anestesisykepleier Cecilie Figenschou.
Anestesisykepleier Cecilie Figenschou.