Morten Harket så Magnes far styrte i døden

1. mai 1969 omkommer et helt orkester i flystyrt i Drammen. Om bord er Magne Furuholmens far, på bakken ser ni år gamle Morten Harket hele hendelsen.

magne furuholmen om flystyrt

Magne Furuholmens far, tidligere leder av Bent Sølves Orkester, døde i flystyrt i 1969. Nå hedres orkesteret med egen utstilling på Rockheim.

Foto: Fotomontasje / NRK

– Jeg husker at han ofte øvde på trompet, han spilte hele tiden. Hans løpebane og hans valg har vært veldig frigjørende for meg. Det var nok med på å avgjøre at jeg allerede som 12-åring bestemte meg for å bli musiker, sier Magne Furuholmen til NRK.

Var på vei til konsert i Sverige

Furuholmen og mostad

Kåre Furuholmen og Orkanger-jenta Vigdis Mostad døde begge i flystyrten i 1969.

Foto: Rockheim

Bent Sølves Orkester ble etablert i Oslo i 1967 av Kjell Karlsen. Bandet besto av Terje Fjærn, Knut Riisnæs, Mikkel Flagstad, Ole Jacob Hansen, Kåre Furuholmen (far til Magne Furuholmen) og Magne Henriksen. Vigdis Mostad fra Orkanger i Sør-Trøndelag var vokalist.

I 1968 valgte Fjærn å starte sitt eget orkester. Furuholmen tok over som leder av Bent Sølves, og fikk med seg blant andre Bjørn Solstad, Svein Jens Thorsø, Mikkel Flagstad, Geir Schuman og vokalist Mostad.

1. mai 1969 inntraff tragedien, da orkesteret var på vei til et spilleoppdrag i Linköping i Sverige. Dårlig vær gjorde at flyet måtte snu og styrtet ved Holmen i Drammen. De hadde for lite bensin og den ene motoren sviktet. Furuholmen, Mostad, Schuman, Solstad og Thorsø omkom, sammen med piloten Trond Nordby.

Harket så flyet styrte

Morten Harket

Morten Harket var ni år gammel da han så flyet til Bent Sølves Orkester styrte.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Et av øyenvitnene til flytragedien var ni år gamle Morten Harket, som var på vei hjem fra Sørlandet i bil sammen med sine foreldre. Dette ga et flashback for Magne mange år senere, da han ble kjent med Morten, skriver Romsdals Budstikke i 2010.

Det hverken Morten eller Magne visste på dette tidspunktet, var at de 13 år senere skulle starte popgruppa A-ha.

– Noen av de aller flotteste gavene man får i livet, er de som ved første øyekast ser ut som katastrofer. Gaver i katastrofe-innpakning. Gaven min far ga meg, var frihet til ikke å leve i hans skygge, sa Magne den gang til avisa.

Hedres på Rockheim

Nå skal Bent Sølves Orkester hedres. Sist uke åpnet Rockheim en egen utstilling til minne om bandet som endte sine liv i den tragiske ulykka.

På utstillinga var Furuholmen til stede sammen med foreldrene til trønderjenta Vigdis. 23-åringen fra Orkanger hadde gitt ut fem melodier før småflyet styrtet.

– Fortiden er faretruende nær, så det er litt spesielt å se denne utstillinga, men vi er takknemlig for at Rockheim har tatt initiativ til dette. Den gir et godt og riktig inntrykk av bandet, sier far til Vigdis, Eigil Mostad, til NRK.

SE VIDEO AV UTSTILLINGA PÅ ROCKHEIM:

Bent Sølves Orkester hedret på Rockheim.

Bent Sølves Orkester hedret i utstilling på Rockheim i Trondheim.