Hopp til innhold

Må bestå eksamen før fedmeoperasjon

St. Olavs Hospital vil innføre en eksamen for å sikre seg at overvektige forstår konsekvensene av en slankeoperasjon.

Overvekt.

Overvektige må dokumentere at de forstår risikoene og komplikasjonene før de slankeopereres.

Foto: JEFF HAYNES / AFP

– Består de ikke prøven er pasienten ikke klar for operasjon, sier overlege og gastrokirurg Ronald Mårvik ved Obesitasklinikken til NRK.

Konsekvensene av å ikke ta hånd om lidelser en slankeoperasjon medfører kan være lammelser, lav blodprosent og osteoporose.

– Det er derfor svært viktig at klinikken får gitt pasienten god nok informasjon, sier Mårvik.

Komplikasjoner

Fedmeoperasjon

Obesitasklinikken ved St. Olavs Hospital har operert mer enn 700 pasienter for fedme.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Han mener at antall tilbakefall og komplikasjoner etter fedmeoperasjoner er altfor høy. I følge Adresseavisa har mer enn fem prosent av de rundt 700 fedmeopererte på Obesitasklinikken måttet operere for indre brokk.

En såkalt gastrisk bypass gir store konsekvenser for pasienten, som selv må ta ansvar for å ta nødvendige forholdsregler resten av livet. Eksempelvis må den fedmeopererte ta B12-vitaminsprøyter og kalktilskudd.

– B-vitaminmangel kan føre til at man mister kraften i beina og i verste fall får lammelser, sier Mårvik til Adresseavisen.

– Oppdages ikke brokk på et tidlig stadium kan pasienten stå i fare for å miste store deler av tarmen.

– Pasientene må forstå alvoret

Ifølge overlegen informeres pasientene om konsekvenser og mulige komplikasjoner gjennom et tredagers kurs. Allikevel opplever de at pasienter ikke har fått med seg viktig informasjon.

– Når pasientene kommer til oss på kontroll viser det seg at flere av dem har unnlatt å gjøre det de skal. Det kan synes som om mange ikke tar dette alvorlig nok, sier Mårvik til NRK.

Klinikken ser seg derfor nødt til å avholde en eksamen som må bestås før pasienten vurderes for operasjon.

– Ser vi at pasienten ikke fullt ut forstår hva en operasjon innebærer må vi informere dem ytterligere, gjerne sammen med pårørende, sier Ronald Mårvik til NRK.