Livredde for å smitte grisene

Svinebønder er livredde for å smitte grisene sine. Norsvin ber folk holde seg unna fjøsene dersom de er syke.

Gris
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Svineprodusentenes interesseorganisasjon, Norsvin, ber bøndene om å ta ekstra forholdsregler for å forhindre smitte av svineinfluensa.

- Jeg oppfordrer alle svineprodusenter om å legge ekstra vekt på smittebeskyttelse og ikke gå i fjøsene dersom de er syke, sier leder for Norsvin Trøndelag, Aud Jorunn Landrø.

Munnbind

Torsdag var åtte besetninger i Nord-Trøndelag smittet av svineinfluensa. Flere av dem har fått sykdommen av bøndene.

Les også: Svineinfluensa i åtte besetninger

- Ingen grisebonde skal gå i fjøset uten et kirurgisk munnbind. Det er en billig forsikring. Dessuten bør alle som har hatt symptomer på svineinfluensa teste seg. Det er røkteren som er den største trusselen for grisens helse, sier Jon Trøite, leder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Les også: - Det er selvsagt et sjokk

Hele landet kan ha smitten

Tidligere denne uka bestemte Mattilsynet at syke besetninger skulle slaktes. Siden grisene nesten ikke er syke, og smitten spres seg fra mennesker til gris, har de nå gått bort fra den strategien.

- Vi ser et mønster der smitten spres seg fra mennesker til dyr og ikke mellom grisene selv. Det betyr at vi må ha grunn til å anta at smitten må finnes i mange flere svinebesetninger utenom Trøndelag også. Det er vanskelig å fange på grunn av at symptomene er så svake, sier regiondirektør Bjørn R. Knutsen i Mattilsynet.

Les også: Usikkert om svineinfluensa hos gris kan bekjempes

Avventer

Svineprodusentene som er rammet tar situasjonen med ro og venter på nærmere beskjed fra Mattilsynet. Norsvin er også rolig på vegne av næringa.

- Jeg vil ikke overdramatisere dette. Det vi opplever er at det er veldig få syke griser i de positive besetningene. Derfor avventer vi til vi ser hva som skjer videre, sier Landrø.

Gris
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.