Hopp til innhold

Grov mobbing via mobil

Ungdomskoleelever i Nord-Trøndelag opplever grov mobbing via mobiltelefon og data.

Mobiltelefon
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Trøndelag Forskning og Utvikling har laget en nettbasert spørreundersøkelse for å kunne avdekke digital mobbing blant ungdomsskoleelever.

Elevene ble spurt om sin bruk av SMS, MMS, internett og chatting. Og digital mobbing skjer.

Undersøkelsen viser at fem prosent av elevene trues med blant annet vold og seksuell trakassering.

- Vi ser at de har mange negative opplevelser i forhold til SMS'er og chatting. Det er gjort lite undersøkelser på dette tidligere, forteller prosjektleder i Trøndelag Forskning, Håkon Siversen. 

Maktesløs

Resultatene viser at mobbing skjer både på skolen, på kveldstid og nattestid. Og mens man ved tradisjonell mobbing som regel har en mulighet til å forsvare seg, står man maktesløs i den digitale verden.

- Får du en SMS midt på natta så sitter du der alene, og blir man hengt ut på internett så får man ikke slettet det med det første, og slikt kan henge i, sier Siversen.

- Vi skal bruke tida til å observere, informere og vi kommer til å reagere om vi får ferten av at slikt foregår, sier rektor ved Steinkjer ungdomsskole, Lars-Eirik Rønningen.

Må lære om følgene

Baksnakking, trusler om vold og seksuelle handlinger, erting som går på utseende, og skremmende historier er bare noe av det ungdommene rapporterte at de hadde opplevd. Men, det er forskjeller blant trinnene.

- Vi ser at det er mer mobbing i 8. og 9. klassen enn høyere opp. Man har nok mindre kunnskap om hva følgene kan bli, sier Siversen.

Rektor ved Steinkjer ungdomsskole Lars-Eirik Rønningen vil lære elevene mer om konsekvenser.

- Jeg tror elevene må skjønne den nære konsekvens og den framtidige konsekvens ved slik mobbing, sier Rønningen.