NRK Meny
Normal

Her går de milevis for TV-aksjonen

60 konfirmanter gikk fire mil med vannbøtter søndag. Det gjorde de som en del av årets store tv-aksjon.

Claes B. Mørch og Marius Lestum

Sokneprest Claes B. Mørch og konfirmanten Marius Lestum på vei mot Høylandet kirke med vann.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Marius Lestum

Marius Lestum slet med vannbæringen på turen mot Høylandet kirke.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Årets tv-aksjon går til Kirkens Nødhjelp og handler om å samle inn penger til brønner slik at over en million mennesker får varig rent vann. Søndag gikk både prest og konfirmanter fra Skage kirke til Høylandet kirke for å kjenne på hverdagen til jevnaldrende barn og unge på andre siden av jordkloden.

Les: TV-aksjonen 2014

Les: Dette skal pengene gå til

Stiv i beina

– Hele poenget er at vi skal gå så lenge at vi kjenner vi blir slitne. Nå har jeg selv gått i fire timer, og er stiv i beina. Likevel er jeg bare halvveis, sier sokneprest Claes B. Mørch på Høylandet i Nord-Trøndelag til NRK.

Soknepresten gikk hele veien mellom Skage kirke og Høylandet kirke i går. Han fulgte 60 konfirmanter fra de to kommunene som tok den tunge børa. 20 liter vann på et åk som de gikk med som en stafett på den 40 kilometer lange turen.

– Dette handler om å kjenne det fysisk på kroppen, og folk må virkelig slite for det vi tar som en selvfølge i Norge. Jeg tror både konfirmanter, prest og andre folk har godt av å se dette og oppleve det på kroppen, sier Mørch.

Tung søndag

Vannbærere i Tanzania

Jentene i Tanzania må gå mange kilometer for å hente vann til familien.

Foto: Lotte Olsen / NRK

For flere av ungdommene ble det en lang og tung søndag. En av dem var Marius Lestum.

– Dette er veldig tungt, og jeg hadde ikke orket å gjøre det hver dag. Da hadde jeg heller flyttet dit det var vann, sier Lestum.

Aksjonsleder for årets TV-aksjon i Trøndelag, Magnus Kjøraas, var naturlig nok overbegeistret for søndagens vannstafett.

– Dette er noe av det beste jeg ser. Det viser et formidabelt engasjement for en veldig viktig sak, og det setter et fint fokus på hva årets aksjon handler om. Vi skal skaffe over en million mennesker varig rent vann, sier Kjøraas.

Gikk 600–700 meter

Hver konfirmant gikk mellom 600 og 700 meter i vannstafetten, men kvinner og barn i Afrika går mye lengre etter vann. Hver eneste dag.

– Jeg har snakket med flere av konfirmantene og alle har sagt at dette er tungt arbeid. Når vi vet at barn, ungdom og kvinner hver eneste dag må gjøre dette, så forteller det hvor viktig årets aksjon er. Vi har også flere mindre vannstafetter i Trøndelag før tv-aksjonen, men denne mellom Overhalla og Høylandet er den største. Så jeg synes engasjementet er veldig stort, sier Magnus Kjøraas.

Marius Lestum og Claes B. Mørch

Konfirmantene gikk mil etter mil med to vannbøtter søndag.

Foto: Kjartan Trana/NRK