Hopp til innhold

Startet landets første linje for bygging av minihus

Landets aller første minihus bygd av en skoleklasse står snart ferdig. Minihusbevegelsen brer om seg, og nå er den på vei inn i folkehøyskolene.

Bygging av minihus, Fosen Folkehøgskole

Dette huset er bare 12,6 kvadratmeter innvendig, men har allikevel rom til både stue, bad, kjøkken og hems. Fosen Folkehøgskole i Rissa er landets første til å tilby en egen minihuslinje.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Fosen Folkehøgskole har en ideologi som går på bærekraft, miljøvennlighet, tradisjoner, økologiske fotavtrykk – den pakka der. Minihus passer veldig godt inn, sier lærer ved skolen, Kenneth Bjørkli.

Elevene ved landets aller første minihuslinje er snart ferdige med et såkalt småhus – eller minihus.

Grunnen til at dette huset kalles for «mini», er at det er bare 12.6 kvadratmeter i grunnflate. Huset kan få plass på en tilhenger og fraktes langs en vei.

Men til tross for sin lille størrelse, har huset både kjøkken, bad, stue og hems.

– Det er spennende og morsomt å sette seg inn i dette. Særlig med tanke på alt man kan få plass til på lite område ved å komme fram til smarte løsninger. Det er greit å slippe å bygge like stort som generasjonen før oss har hatt en tendens til å gjøre, sier elev ved minihuslinja, Tor Inge Mathisen.

Tor Inge Mathisen, bygging av minihus, Fosen Folkehøgskole

VIL BYGGE SMÅTT: Tor Inge Mathisen synes forrige generasjon snekkere har en tendens til å bygge veldig stort.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Veldig populær linje

Den såkalte «minihusbevegelsen» brer om seg i flere land, og det er blant annet laget flere TV-serier om folk som flytter fra store hus og over til små hus.

Ved Fosen Folkehøgskole er det hele blitt veldig konkret. Særlig de siste ukene.

Bygging av minihus, Fosen Folkehøgskole

NI ELEVER: Minihuslinja er populært. Årets kull er på ni elever. Linja ble raskt fylt opp med nye elever, som starter til høsten.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

– Minihuslinja har tegnet, prosjektert og beregnet huset både utvendig og innvendig. Elevene har brukt mye av året på planleggingsfasen. Selve bygginga er gjort de siste ukene. Alt er første gang for både skolen og elevene, med ny lærer, ny linje og et nytt konsept. Det er spennende, sier Bjørkli.

Minihuslinja var den med flest søkere da skolen åpnet for inntak i høst.

– Det var veldig mange søkere, og det var den linja som ble fortest full, sier Bjørkli.

Kenneth Bjørkli, bygging av minihus, Fosen Folkehøgskole

BÅT OG SMÅHUS: Fosen Folkehøgskole i Rissa har allerede en båtbyggelinje. Lærer Kenneth Bjørkli synes det er spennende å utvide tilbudet.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Nå går ni elever ved linja. Erfaringene vil komme godt med for utforminga av neste års opplegg.

– Vi har gjort ting feil og riktig. Vi bruker dette året på å lære, og må innrømme at elevene har vært litt prøvekluter for et opplegg som vil bli enda mer skreddersydd de neste åra, sier Bjørkli.

Vil bli til gjestehus

Minihus regnes for å være mer klimavennlige enn større hus. De er også en mulighet for unge mennesker å komme inn på boligmarkedet.

Huset som reiser seg ved Fosen Folkehøgskole skal bli til et gjestehus. Etter hvert utelukker ikke skolen at de også kan bygge på bestilling, eller til elevene.

Emma Engevold, Agnes Walderhaug

SNART FERDIG: Emma Engevold (t.v.) og Agnes Walderhaug ved minihuslinja er i ferd med å se det ferdige resultatet av sitt første minihus.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

– Internatkapasiteten vår er litt sprengt og det kommer av og til gjester på besøk, så vi har behov for et gjestehus. Skolen har lang erfaring med å bygge båter. Vi utelukker ikke at vi i framtida kan bygge hus på bestilling eller at minihus kan bygges til ivrige elever, slik vi gjør med båtene, sier Bjørkli.

Bjørkli mener denne linja har kommet for å bli.

– Huset kan settes på en henger og fraktes hvor som helst. Det er flere og flere som velger små hus. Det er miljøvennlig, det er billig og det er enkelt. Vi skal ikke gå så mange år tilbake i tid i Norden for å se at folk bodde i mindre hus enn hva man gjør i dag, sier Bjørkli.

Bygging av minihus, Fosen Folkehøgskole
Foto: Ingrid Lindgaard Stranden