Hopp til innhold

Fjerner israelske varer

Palestinakomiteen oppfordrer til israelboikott. Samtidig vil trondheimpolitikerne bygge bro og inviterer et israelsk fotballag til byen.

Palestinakomiteen boikotter israelske varer
Foto: Hilde Grande / NRK

Palestinakomiteen i Trondheim startet mandag en aksjon for å fjerne israelske varer fra butikkhyllene.

Video nsps_upload_2009_3_30_20_43_4_2060.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Like før klokken 16.30 hadde 13 aksjonister tatt oppstilling på Trondheim Torg. Oppfordringen på de håndmalte t-skjortene var ikke til å ta feil av: Boikott Israel.

- Dialog uten resultat

Aksjonsdagen var ikke tilfeldig valgt. 30. april er den internasjonale boikottdagen.

- Vi ønsker å løfte diskusjonen om forbrukerboikott ut i det offentlige rom. Nå har vi prøvd med dialog i flere tiår uten at det har gitt resultater. Tvert i mot er palestinernes levevilkår blitt dårligere, sier leder av Palestinakomiteen i Trondheim, Hege Bae Nyholt.

Hun mener det er på høy tid å bruke andre virkemidler.

- Boikott er en pasifistisk ikke-voldelig aksjonsform. Vi håper dette kan være med på å starte diskusjonen om hvordan man skal forholde seg til staten Israel, sier Nyholt.

Inviterer fotballag

Knut Fagerbakke

Knut Fagerbakke (SV)

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Samtidig prøver politikerne i Trondheim å bygge bro i Midtøsten-konflikten. Tirsdag skal formannskapet ta stilling til om det skal bevilges 50 000 kroner for å få et israelsk fotballag til Scandia Cup, Norges nest største fotballturnering for barn og unge.

- Intensjonen til flertallet i bystyret er at det ikke er lurt med kulturell eller akademisk boikott av Israel slik situasjonen er nå, sier varaordfører Knut Fagerbakke fra SV.

Petah Tiqwa i Israel har vært Trondheims vennskapsby i mange år. Søknaden fra vennskapsforeningen om pengestøtte for å få fotballaget til Trondheim under Scandia Cup i år, kommer samtidig som Palestinakomiteen starter sin aksjon for å boikotte israelske varer.

Denne boikotten støttes av SV. Men så langt støtter de ikke en kulturell boikott, noe som også var tema på partiets landsmøte.

- Vi er til dels enige i at vi må ha en diskusjon på dette før vi eventuelt iverksetter en kulturell boikott, sier Fagerbakke.

I tillegg til Petah Tiqwa i Israel har Trondheim også Ramallah i Palestina som vennskapsby. Etter krigen i Gaza i vinter tok Fagerbakke til orde for å bryte båndene til vennskapsbyen på israelsk side, men har nå ombestemt seg.

Han vil derfor gå inn for å gi pengestøtte slik at det israelske fotballaget kan delta i Scandia Cup.

Video nsps_upload_2009_3_31_9_47_53_2087.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skuffet over politikerne

Palestinakomiteen på sin side aksjonerer både for økonomisk og kulturell boikott av Israel.

- Jeg er skuffet over politikerne som ikke ikke støtter opp om boikotten, sier lederen for Palestinakomiteen i Trondheim.

Formannskapet avgjør saken i morgen.

I mens fortsetter Palestinakomiteen sin aksjon og skal besøke flere forretninger i sentrum av Trondheim i ettermiddag. Dette skal følges opp med en aksjonsuke i slutten av april.