Fant igjen forlovelsesring etter 35 år

En nyforlovet Jan Kristian Kristiansen mistet beviset på evig troskap ute på åkeren i 1979. 35 år senere ble det gjort «arkeologiske» funn på gården.

Jan Kristian Kristiansen

Jan Kristian Kristiansen har nå to nesten identiske gullringer. Den eldste ringen til venstre er nesten ikke slitt etter 35 år i jorda.

Foto: Privat

Kristiansen mistet ringen mens han arbeidet med å spre kunstgjødsel. Uten at han merket det forsvant forlovelsesringen mens han gikk rundt på åkeren i Vikna i Nord-Trøndelag.

– Kunstgjødselen gjorde fingrene glatte, og plutselig oppdaget jeg at gullringen var borte, forteller han til NRK.

Pløyd og harvet

Det var Namdalsavisa som først omtalte den utrolige historien, og Jan Kristian Kristiansen forteller at de lette lenge etter ringen.

– Men samme hvor mye vi lette den gangen, fant vi den ikke igjen. Siden er jorda på gården blitt harvet og pløyd mange ganger, sier han.

Da Jan Kristian og kona Britt senere skulle gifte seg, måtte de kjøpe seg nye ringer.

– Vi spøkte mye med at arkeologene kanskje en gang ville finne igjen ringen min, men jeg hadde aldri trodd jeg skulle få se den igjen, sier Kristiansen.

Hobbyarkeologer

Jan Kristian Kristiansen

Jan Kristian Kristiansen bærer begge ringene på venstrehånda.

Foto: Privat

Men i vår var hobbyarkeologer i aksjon med metalldetektor på jordet, og plutselig ble gullringen funnet under et 15 cm tjukt lag med matjord.

De ivrige hobbyarkeologene hadde spurt grunneieren om det var greit at de tok seg en runde med søkeren sin, og like før de avsluttet turen, ga metalldetektoren lyd fra seg. Etter et par spadestikk kom gullringen opp i lyset.

– Jeg fikk en telefon der de spurte meg om jeg hadde mistet en ring, og det bekreftet jeg. Skal si jeg ble overrasket og glad, sier Kristiansen, som ble litt rørt da den gamle ringen dukket opp.

To ringer for én kone

Ringen har "din Britt" inngravert, og det har også den ringen Vikna-mannen også senere kjøpte. Nå har han to gifteringer for én og samme kone på fingeren. Ringen som har tilbrakt hele ekteskapet i jorda, har holdt seg godt, mener Kristiansen.

– Nå har jeg to nesten identiske gullringer på ringefingeren på venstrehånda. Den som har ligget i jorda er adskillig mindre slitt enn den andre. Den er nesten som ny, forteller Kristiansen.