Hopp til innhold

F-35-flyene er ett døgn forsinket til Norge 

Flygingen med de tre nye norske kampflyene som skulle komme til Norge torsdag klokken 14, er utsatt i 24 timer. Grunnen er manglende tilgjengelighet på tankfly.

F-35 kampfly kommer til Ørland

Flyene skulle egentlig ha ankommet torsdag. Nå er det utsatt et døgn, og kanskje mer, ifølge Forsvarsdepartementet.

Foto: NRK

Forsvarsdepartementet kan heller ikke utelukke ytterligere forsinkelser, ifølge en pressemelding onsdag kveld.

Etter planen skulle flyene lande i Norge torsdag rundt klokken 14. Vi fikk onsdag kveld beskjed om at de var forsinket på grunn av tanker-tilgjengelighet, sier Morten Klever, generalmajor og sjef for kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet.

– Vi skulle selvfølgelig hatt flyene hjem som planlagt på torsdag, men har hele tiden vært klar over at det kan oppstå forsinkelser, konstaterer han.

Kampflyprogrammet har ifølge Kløver hele tiden tatt høyde for forsinkelsene. De har lagt inn god sikkerhetsmargin for å få flyene på norsk jord til den store markeringen 10. november.

Regner med fredag

Selv om han ikke kan utelukke forsinkelser, regner Kløver med at de tre første nye kampflyene kommer til Ørland fredag.

– Utsiktene ser bra ut. Flyene våre er klare til å ta av, sier generalmajoren til NRK.

Den oppdaterte schedulen vi har fått fra USA, tilsier at det tar 24 timer. Da regner vi med at tankerne er på plass, forklarer han.

Fram til 2024

Seremonien vil finne sted inne på et militært område og rett utenfor en hangar som til daglig huser AWACS-flyene.

De tre flyene, som rullet ut fra fabrikken for et par uker siden, flys til Ørland fra Dallas av amerikanske flygere. Flyene vil ha amerikansk merking.

Planen er å gjennomføre flygingen uten mellomlandinger og med etterfylling av drivstoff i luften. Samtidig er det tatt høyde for at flyene må kunne lande på sin ferd over østkysten av USA, Canada, Grønland, Island og Skottland ved behov, før de lander på kysten av Trøndelag. Flygingen er beregnet å ta ti-elleve timer.

I tillegg til de tre flyene som ankommer fredag, skal Norge få ytterligere seks fly hvert år fram til 2024.

Testet for vinter

Den norske jagerpiloten Eskil Amdal har den siste tiden vært i Alaska for å teste kampflyene under vinterforhold.

Jagerflypilot Eskil Amdal

Eskil Amdal er en av Norges mest erfarne jagerpiloter, og har testet F-35 i Alaska.

Foto: Forsvaret

– Norge har gjort et klokt valg med F-35. Vi er snart ferdig med de fleste testene og for hver uke blir systemene mer stabile, fortalte testpilot i Forsvarsmateriell Eskil Amdal til NRK for noen dager siden.

Amdal er en av Norges mest erfarne jagerpiloter, og var et naturlig valg da de nye jagerflyene skulle testes og innkjøres før overflyttingen til Norge.

– Vi er i full gang med å teste flyet på is. Alt går etter planen. Foreløpig er det bare 15 minusgrader, men vi produserer stadig mer is på rullebanen hver dag, sier han.

Anskaffelsen av nye kampfly har pågått i snart ti år, og det har vært bred politisk oppslutning om prosjektet. Partier som SV og Venstre har imidlertid tatt til orde for å anskaffe færre kampfly for å spare noen av milliardene.