Drømmefunn på Stiklestad

Arkeologene jubler over nytt sensasjonelt funn i Verdal.

Bjørnetenner
Foto: Frank Almås / NRK

Ei sølvspenne som er funnet i jorda på Stiklestad levner ingen tvil om at det en gang levde en svært så mektig og rik kvinne akkurat her.

Funnet ble gjort i forbindelse med at arkeologer har redet en gravhaug ved Stiklestad. Gravhaugen var i ferd med å rase ut i et grustak.

Funnene som nå er gjort viser at ei kvinne ble gravlagt her 300 til 400 år etter Kristus. Og det var ikke ei helt vanlig kvinne som ble funnet.

- Etter å ha gravd her i tre dager fant vi et ovalt lite gravkammer, sier arkeolog og prosjektleder ved Vitenskapsmuseet, Brynja Birgisdottir.

Glassperler

Glassperler
Foto: Frank Almås / NRK

Nedi i gravkammeret fant de brente bein, sand og gjenstander.

- Dette er et drømmefunn for oss arkeologer, sier Birgisdottir.

Men funnet stoppet ikke der, for blant de brente beina i kremasjonsgraven lå nemlig smeltede glassperler, rester fra en beinkam, en beinnål, samt bjørneklør.

Sjeldent

Det mest overraskende var imidlertid to små brosjefragmenter som har tilhørte en spenne.

- Denne spenna er i forgylt sølv og dekorert i en stil som ble brukt på slutten av 300-tallet e.Kr., altså i yngre romertid, sier arkeologen.

Hun sier dette er et sjeldent funn i Trøndelag.

- Dette er andre gang noe slikt er funnet her. Det forrige funnet ble gjort på Inderøy for 100 år siden, så denne spenna er et ”kupp”, sier Birgisdottir.

Sølvsmykke
Foto: Frank Almås / NRK