NRK Meny
Normal

Alle vil se fjellrevene

De nyfødte fjellrevvalpene på Dovrefjell får stor oppmerksomhet.

Video Fjellrev-valper leker utenfor hiet

I sommer er det født 40 fjellrevvalper på DOvrefjell, og interessen for de små krabatene er stor.

Fjellreven er et utrydningstruet dyr i Norge, og for fem år siden var det bare 50 fjellrever igjen på Dovrefjell. Da ble det startet et avlsprosjekt som har vist seg å gi resultater.

I sommer har 100 nye fjellrevvalper sett dagens lys på Dovre. 40 av dem er født ute i naturen, mens 60 er født i avlstasjonen.

– Vis hensyn!

Interessen for det oppsiktsvekkende comebacket er enorm. Forsker Arild Landa i Norsk instiutt for naturforskning har et par gode råd til nysgjerrige fotturister.

– Hvis du treffer fjellrev er det bare å nyte synet, men ikke gi dem mat. Rødreven kan få tak i maten, og da gjør du bare fjellreven en bjørnetjeneste.

Rødreven er fjellrevens argeste konkurrent, men mennesker og deres beste venn kan også utgjøre en potensiell fare.

– Det er ikke lurt å gå bort til hi, for da kan du skremme revene fra å komme tilbake til en bra plass. Det er også viktig å overholde båndtvangen, da hunder kan utgjøre en trussel for de nye valpene.

– Håper de vokser opp

Det har ikke vært yngling på Dovrefjell på over 15 år, så det er et sjeldent syn turgåerne får se.

– Dette er vi veldig glade for, det er jo frukten av lang tids arbeid. Nå gjenstår det bare å se om de klarer å vokse opp, sier Landa.

Fjellrev-valper født utenfor fangenskap på Dovre.

To små fjellrev- valper som er født utenfor fangenskap på Dovre

Foto: Avlsprogrammet, NINA / NRK

Livet på fjellet kan være tøft for en liten valp, men med et godt smågnagerår er det gode muligheter for at mange av dem kan overleve. I tillegg vil Landa og hans kollegaer støttefore valpene til de klarer seg selv.