Hopp til innhold

Har funnet 40 fjellrev-valper

I forrige uke ble det kjent at det for første gang på 16 år er født ville fjellrev-valper. Registreringer den siste uka viser at det er født minst 40 valper i det fri. Og fortsatt er det flere hi som ikke er registrert.

Video Fjellrev-valper leker utenfor hiet

Det er mye kjærlighet blant fjellreven som har blitt satt ut på Dovrefjell. Så mye at den har ført til over 40 valper. To av fjellrevparene har funnet seg bolig under hytter.

Siste kjente kull av vill fjellrev på Dovrefjell ble født i 1994, og fra slutten av 1990-tallet ble fjellreven ansett som utryddet i dette området.

Satte ut 80 fjellrever

Siden høsten 2005 har en avlsstasjon for fjellrev vært i drift på Sæterfjellet i Oppdal. Dyr fra flere av de små, isolerte fjellrevområdene i Norge og Sverige er fanget inn og satt her.

Etter at de første valpene så dagens lys i 2006 er det født i overkant av 100 valper i stasjonen. Drøyt 80 av disse er satt ut i Saltfjellet og Rana, Dovrefjell, Sylane og Finse.

For første gang er det nå altså dokumentert at den utsatte fjelleven har fått valper, og ikke bare ett kull.

Åtte små i et hi

De siste ukene har det foregått telling av valper og hi. Og så langt er det funnet hele 40 valper. I et av hiene har mor og far hele åtte små valper å passe på.

Så avlsprogrammet som ble satt i gang for fem år siden har båret fruktet.

– Disse ynlingene er svært viktige for at vi skal kunne øke bestanden, sier Jan Paul Bolstad i Direktoratet for naturforvaltning til NRK.no.

Valpene som nå blir funnet blir merket med en mikrochip.

Fjellrevtispe med villfødt valp på Dovre.

I forrige uke ble det kjent at det for første gang på 16 år er født ville fjellrev-valper på Dovrefjell.

Foto: Avlsprogrammet, NINA / NRK