«Gullegget» for prostituerte

Med fiskerimessa Nor-Fishing kommer horekundene til Trondheim og pågangen etter prostituerte er stor.

Nor-Fishing

Det skal være stor pågang av sexkunder under fiskerimessa i Trondheim.

Foto: Tone Iversen / NRK

Trondheims rusmisbrukere opplever stor pågang av deltagere som ønsker å kjøpe sex under Nor-Fishing. Mange av rusmisbrukerne prostituerer seg for å finansiere narkotikaforbruket, og de omtaler fiskerimessen som selve «Gullegget».

Handelen blir avtalt på telefon, mens selve sexakten foregår på byens hoteller og i leiligheter.

– Gode penger å tjene

Monica Rolfsen

Monica Rolfsen advarer mot å ty til prostitusjon.

Foto: Tone Iversen / NRK

Monica Rolfsen er tidligere rusmisbruker og prostituert, hun sier at etter fiskerimessa sitter de prostituerte igjen med en god slump penger.

– Det er mange telefoner hver dag så det er gode penger å tjene og det er derfor vi kaller messa for «Gullegget», sier hun.

Det er tydelig at Monica Rolfsens tjenester er kjent. Når hun går i messeområdet sammen med NRKs journalist sendes små, diskré nikk fra flere middelaldrende menn.

Monica har slutta som prostituert, men det er mange andre som er villige til å serve kundene.

Ikke tid til ærlig arbeid

Jan Erik Skjølås,

Jan Erik Skjølås er fagansvarlig i Helse og overdoseteamet i Trondheim.

Foto: Tone Iversen / NRK

Jan Erik Skjølås, fagansvarlig i Helse og overdoseteamet i Trondheim, er opptatt med å skaffe rusmisbrukerne arbeidsoppgaver. Men under fiskerimessa har ingen av dem tid til ærlig arbeid.

– Da kommer guttene og jentene til oss og sier at de ikke kan møte som vanlig. Ved store arrangementer har de mer enn nok å gjøre med å serve de tilreisende, og sier til oss at vi sees etter messa, sier han.

– De blir stadig yngre


Monica Rolfsen er bekymra for utviklinga blant de prostituerte, og derfor står hun fram som tidligere prostituert rusmisbruker.

Hun karakteriserer livet sitt som ødelagt, sliter fortsatt med følger av åra hun solgte seg, og advarer unge jenter og gutter mot å velge det livet. Hun klandrer særlig mennene som kjøper sex av barn.

– De blir stadig yngre, og ingen skal fortelle meg at voksne menn ikke ser forskjell på en 13-14-åring og en 18-åring når de avtaler sexkjøp, sier hun.

80 sexkjøpere bøtelagt i Trondheim i år

Geir Olav Granbo

Geir Olav Granbo er seksjonsleder for etterforskning i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Foto: Tone Iversen / NRK

Geir Olav Granbo, som er seksjonsleder for etterforskning i Sør-Trøndelag politidistrikt, er ikke spesielt overrasket over at lokale prostituerte melder om stor aktivitet under fiskerimessa. Den er mannsdominert og med mange tilreisende.

Han påpeker at politiet ikke ser det som sin hovedoppgave å bøtelegge sexkjøpere i Trondheim, men hittil i år er likevel 80 personer bøtelagt for sexkjøp i byen.

– De får da 15.000 kroner i bot, og jeg vil på det sterkeste fraråde slik aktivitet, sier han

Politiet har ingen god oversikt over prostitusjonen blant Trondheims rusmisbrukere og har derfor ikke kjennskap til at pågangen etter prostituerte er spesielt stor under fiskerimessa.

– Vi har jo kjennskap til at det er lokale prostituerte, men vi har bedre oversikt over de tilreisende som ankommer byen i perioder. Av dem er det 10–12 stykker nå, og det er ikke spesielt mange, sier Granbo.


Siste fra Trøndelag

Trønderske TV-nyheter ved Grete Thobroe

Trønderske TV-nyheter ved Grete Thobroe