– Vi står foran massive utfordringer

Kampflybase-vedtaket skaper brennhett boligmarked i Trondheim. Mangel på tomter kan føre til ytterligere prisvekst på boliger.

Ørland hovedflystasjon

Den nye kampflybasen i Ørland skaper et ytterligere press på boligmarkedet i Trondheim.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Geir Waage

Kommunalråd for Arbeiderpartiet, Geir Waage, sier de står overfor massive utfordringer.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK
Ivar Koteng

Ivar Koteng synes det er bra at kommunen tenker å legge ut flere boligtomter.

Foto: Bent Lindsetmo

– Det kommer 3000 innbyggere til Trondheim hvert eneste år, men i disse tallene er ikke flyttinga av kampflybasen medregnet. I tillegg øker også andelen studenter i byen, så utfordringene er massive, sier kommunalråd for Arbeiderpartiet, Geir Waage.

Trondheim kommune tar med glede i mot nye innbyggere fra Bodø knyttet til kampflybasen på Ørland. Men dette gjør det allerede hete boligmarkedet enda mer presset.

Boligprisene øker

Nå haster det med å stille tomter til rådighet, ifølge kommunalråden.

– Det går alt for sakte å skaffe boliger i Trondheim. Vi må legge ut flere tomter som kan være med å presse ned prisene slik at det blir enklere å komme seg inn på markedet, sier han til NRK.

Det er i Trondheim at prisen på bolig øker mest. For hele landet er prognosen en prisvekst på 30 prosent, mens i de store byene vil de øke enda mer.

– Endelig forstår kommunen alvoret

En av de store utbyggerne i Trondheim, Ivar Koteng, mener også mangelen på boligtomter er hovedproblemet.

– Vi har jobbet med å få kommunen til å forstå dette i mange år, og nå ser det endelig ut til at de tar grep. Det må legges ut masse tomter for å få ned tomteprisen, sier han.

Koteng har tomt og leiligheter under bygging, og disse tilbyr han gjerne Forsvarsbygg.

– Når sorgen har lagt seg i Bodø så kommer vi til å ta kontakt med Forsvaret for å tilby våre tjenester. Vi har flotte prosjekter som vi tror kan være interessante.

Alle vil bygge boliger

Obos legger snart ut leiligheter for salg i Ladebyhagen, og prosjektsjef Arve Heggem i Obos Nye hjem ser gjerne at familier fra Bodø flytter inn.

– Vi skal bygge omtrent 450 boliger på Lade, og byggestart er allerede til neste år, sier han.

Men på Ørlandet har de også store planer om utbygging. Morten Berg, eier av Maskot Høie, Libra kjøpesenter og Ørland fjordhotell, er bare en av mange som nå vil bygge boliger på Brekstad.

– Vi håper jo at flesteparten av dem som kommer fra Bodø skal bosette seg på Ørlandet, og vi har en del attraktive tomter i nærheten av hovedflystasjonen, sier Berg til NRK.

Endelig sol over Trondheim

Dersom boligprisene ikke skal eksplodere så må det legges ut flere tomter i Trondheim.

Foto: Erwin Kleven