NRK Meny
Normal

– Sjøen er enda kaldere enn vanlig

Uvanlig kaldt vann kan være årsaken til det tragiske utfallet av kanoulykken i Femundsmarka. Store bølger kan ha sendt tre personer i vannet.

Rogen

Det var i dette området de omkomne ble funnet.

Foto: Ole Jørgen Kjellmark

Tre omkomne dansker ble funnet flytende i innsjøen Rogen på svenskesiden av Femundsmarka torsdag kveld. Gruppen besto av to menn, hvorav minst én var en erfaren friluftsmann, og en seks år gammel gutt som var sønnen til en av mennene.

De tre ble funnet av et norsk helikopter i går kveld etter å ha vært meldt savnet siden onsdag.

Politiet i Jämtland har ennå ikke funnet dødsårsaken, men har ikke mistanke om noe kriminelt. Operasjonsleder Hans Ängquist tror temperaturen i sjøen kan ha vært en grunn til det tragiske utfallet.

– Rogen er en kald sjø, og med det været vi har hatt i år så er den enda kaldere enn vanlig, bare rett over ti grader, sier Ängquist til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Tre dansker funnet omkommet i Femundsmarka

Et Sea King-helikopter fra Hovedredningssentralen deltok i letearbeidet.

Foto: NTB scanpix

Store bølger

Edvin Rensberg er ordfører i reinbeitedistriktet Ruvhten Sijte i Härjedalen, og godt kjent i området rundt Rogen. Han forteller at sjøen kan være farlig for uerfarne padlere.

– For det første er Rogen en veldig stor sjø, og den ligger i et fjellområde, så det kan blåse opp veldig fort. Og det blir veldig store bølger på sjøen, så å padle kano medfører en viss risiko hvis man ikke er veldig erfaren.

Hans Ängquist sier at utenom temperaturen har det vært gode forhold på sjøen de siste dagene.

– Tidligere har det regnet en hel del, det er bløtt og det er høy vannstand. Utover det har vi ikke så mye å gå på unntatt at det har vært kaldt både i lufta og i vannet, det har ikke vært mye sterk vind.

Ingen spor siden søndag

De tre danskene hadde leid en kano ved Rogen 14. juli, og hadde planlagt å returnere 22. juli. NRK har snakket med kanoutleier Per-Roger Wiberg, som sier han møtte gruppen, men ikke vil uttale seg ytterligere.

Ängquist forteller at politiet ikke har oversikten over gruppas bevegelser de siste dagene.

– Den 19. (søndag, journ.anm.) vet vi at vitner har truffet gruppen og pratet med dem. Etter det vet vi ikke noe foreløpig, men det er en del av etterforskningen som fortsetter i dag som vi håper å få svar på.

Laster kart, vennligst vent...